Семейство

Колко често се целуват семейните двойки?

Секва ли интимния ни живот след сватбата?

19.12.2012г. / 10 47ч.
Ана Петрова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Сред млади и стари е разпространено твърдението, че каже ли човек фаталното „да“ пред олтара, половият му живот секва. Т. е. бракът бил универсално средство против секс. За жалост не липсва истина в това схващане.

Оказва се, че не само сексът е нещото, което спираме да правим така, както сме правили преди да свържем официално и завинаги живота си с любимия човек. Според миналогодишно социологическо проучване, проведено във Великобритания, една на всеки пет двойки се целува само по веднъж на седмица и при 40% от тези целуващи се двойки докосването на устните трае само 5 секунди. Разбира се, едва ли съпрузите обикалят с хронометър в ръка и отбелязват в таблица броя на целувките си, но фактът, че не могат да се похвалят с чести и продължителни целувки, сам по себе си натъжава.

Резултатите при анкетираните над 45-годишна възраст са малко по-розови. При тях се падат по около 4 целувки на ден. Но математически погледнато, се получава например следното – една целувка за „добро утро“, една за „лека нощ“ и две „спонтанни (плод на взаимната обич) (и т. н.)“. Къде остана пламъкът на любовта и спрял ли е да топли взаимоотношенията между съпрузите?

А какво да кажем за секса след брака, след като толкова голяма част от двойките забравят дори да се целунат цяла седмица?

Свързани статии

Тук е мястото да припомним, че честите и продължителни целувки влияят благотворно на сърдечната дейност и намаляват риска от инфаркт. Благодарение на тях се възпрепятства образуването на стресовите хормони, ускорява се пулсът и по този начин се подобрява кръвообращението.

Можем да изредим още много ползи от целувката, но при всички случаи, бъдете сигурни, че вреди няма. Целувайте често любимия човек – така романтиката и положителната емоция ще присъстват ежедневно във връзката ви.

Коментирай