Семейство

Да обърнем кавгата на шега

Весели начини да се справим с непослушните деца

08.01.2013г. / 12 30ч.
Снежана Проданова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато ви се струва, че напълно сте изразходвали арсенала си от средства и начини за да накарате непокорната си 2-годишна дъщеря или палавия си 3-годишен син да се облече, да си легне в леглото или да измие зъбките си, опитайте се вместо да викате (детето вече е претръпнало към това) да направите нещо щуро, весело и неочаквано. Може да ви звучи странно, но изненадващият хумор, на мястото на безполезните викове ще „обезоръжи“ мъника ви и ще разреши трудната ситуация.

Рязката смяна на поведението ви ще провокира точно такава рязка промяна и у детето ви (към добро, разбира се). Не само ще излезете като победител от битката, но и ще го направите с усмивка. Най-лесно е да опитате да имитирате детското поведение, слагайки някоя играчка вместо шапка на главата си или пълзейки на 4 крака. Това в първия момент ще сащиса детето ви, после ще го разсмее и накрая – то ще тръгне с вас към банята или към леглото си без да си спомня, че само преди минута не би го направило на никаква цена.

Свързани статии

Доста добър ефект има провокацията с обратен знак. Казвайки на детето си да направи обратното на това, което всъщност искате от него. Тъй като малките деца (а и не само те) по природа са опърничави и вироглави, в крайна сметка ще получите от тях точно това, на което тайно сте се надявали. Този метод действа, но много е вероятно децата да ви хванат, ако актьорските ви способности не са на над средното ниво.

Хубав начин да привлечете вниманието на малкия си син или дъщеря е пеейки любима песничка да замените някоя от думичките. Става весело и покрай измислянето на нови и нови думички, детето може да се окаже преоблечено, измито и готово за сън.

Понякога е наистина трудно да намерите сили в себе си (особено в края на деня) и да обърнете на шега ситуация, която ви „изважда от кожата“. А и как да реагира човек, когато за поредна вечер малката му дъщеря решава, че след измиване на зъбките си трябва да жабури с цели 3 („за щастие“, както подмятат децата) чашки вода устата си, за да е наистина чиста. Сама по себе си весело-абсурдна ситуация, но някак си не можете да се зарадвате на изобретателността на детето си, виждайки мокрите до лактите ръкави на пижамката й. С времето и това ще научите – как да откривате положителните страни на детските чудатости.

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Elka ( преди 11 години )
Да ви кажа, това действа и в споровете с възрастни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар