Семейство

В една къща с тъща – как да оцелеят мъжете

Простичко „Благодаря“ е равносилно на прегръдка и целувка

30.01.2013г. / 14 00ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Опасно заболяване са открили учените в САЩ – нарекли са го „Синдром на тъщата“. Болестта води до проблеми от сексуален характер, тревожност, сърдечносъдови оплаквания. От него страдат само заврените зетьове. Подобно на него трябва да има и заболяване „Синдром на свекървата“, макар че още не е доказано, симптомите са налице – повече от половината омъжени жени на планетата страдат от него. Официална статистика няма, но доказателство са вицовете, пословиците и поговорките, сценариите за филми, театрални пиеси и книги, които няма как да не са взети от изворите на живота.

Изследването обхванало мъже в периода преди и след сватбата. Резултатите показали, че при 70 % от тях проследяваните жизнени показатели се повишили, а при 30 % – значително се понижили.

Анализите говорят, че дори видимо да е липсвал проблем в отношенията между мъжа и майката на жена му, „Синдромът на тъщата“ все пак се проявявал. Причината се корени в това, че организмът на адамовците е програмиран за конфликт с майката, защото на подсъзнателно ниво и двамата се стремят да доминират – единият над жена си, другата – над дъщеря си.

Свързани статии

Знаем, че постоянното напрежение в дадена сфера стига до оформянето на „хубав“ стрес, който пък започва да подкопава здравето ни в различни части и системи на нашия организъм. Като се започне от нервите и се стигне до увреденото сърце, вследствие на преглътнати многобройни обиди.

Бил проведен интересен експеримент с 200 души. Те трябвало да си спомнят тези моменти в живота, когато са били обиждани. След това вниманието им било прехвърлено на други въпроси, след което отново били върнати към болезнените спомени. Предварително учените отбелязали кой от участниците през годините е успял да прости за нанесените обиди и кой – не е променил чувствата и отношението си.

След упражнението били измерени параметрите на сърдечния ритъм и кръвното налягане. Оказало се, че хората, простили обидите, спокойно реагирали на спомените, а другите показали учестено сърцебиене и повишено кръвно налягане.

А когато спомените се връщат многократно? Ето откъде започват болестите – инсулт, инфаркт и хипертония.

Затова учените съветват да не таим злото в себе си и да прощаваме на тъщите, свекървите, съседите, началниците, колегите, роднините си – на всички познати и непознати хора, които ни обидят. Не за първи път науката доказва неща, които са били въпрос на религиозни догми, като например християнското прощаване на грехове и отвръщане на злото с добро.

Американско проучване доказва, че простата, но искрена благодарност даже за дребни неща, е способна да спаси брака. В продължение на 9 месеца били изследвани отношенията в 25 семейства с голям брачен стаж. Резултатите показват, че загриженото и внимателно отношение на мъжете и жените един към друг помага за стабилността на връзката. Думата „Благодаря“ е равнозначна на физическо проявление на ласката, прегръдката и целувката.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 11 години )
Свободно време