Семейство

За децата и развода

Спестете колкото можете повече на децата си покрай развода

14.03.2013г. / 16 52ч.
Петя Зефирова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Разводът не е най-хубавото нещо, което може да се случи на двама души. Тъжното е, че напоследък все повече връзки завършват с развод. Още по-тъжното е, че когато се е стигнало и до деца, ситуацията е много по-усложнена и деликатна. Как да помогнем на децата си, които досега през живота си са били учени единствено на добро, на обич, на приятелство да разберат смисъла на развода и да преодолеят травмата от раздялата на родителите им.

Контролирайте емоциите си

Няма нищо лошо в това да излеете чувствата си пред някого, особено, когато се намирате в толкова психически травматизираща ситуация. Бъдете силни и не си позволявайте допълнително да натоварвате детето си със собствените си тегоби. Малките са като попивателна хартия – силно чувстват, бързо запомнят, не интерпретират ситуацията, а я приемат такава, каквато изглежда на пръв поглед. Ако на 10-годишна възраст видите как собствената ви майка е смазвана от връзката с друг човек, ако не виждате положителните страни на любовта, ако разводът ви е представен като единствен изход от ситуацията, това ще промени подхода ви към бъдещите ви връзки. Не причинявайте това на децата си.

Свързани статии

Намерете му занимание

От една страна е добре всичко да мине покрай ушите на малкия човек. Нека посещава уроци по танци или някакъв спорт. Нека излиза и играе с приятели. Нека безгрижието на детството му не е ангажирано с усложненията в отношенията между родителите му. Разбира се, трябва да е наясно със случващото се, да познава и тази част от живота, но не и да е дотолкова обвързано с него, че да трябва да заема и страна.

Помолете близки за съдействие

Ред е на баба и дядо да помогнат. Нека те отговарят за внучето поне докато не разрешите проблемите с партньора си, докато всички документи не са подписани и докато не сте решили как да обясните ситуацията на детето си така, че да страда възможно най-малко.

Възстановете равновесието

След развода ежедневието ви ще придобие съвсем различен вид. Бъдете силни и се борете с трудностите, пред които ще се изправите. Ако нещата у дома се развиват по подобен начин на този преди развода, децата ще се чувстват по-спокойни.

Заради децата, нещата трябва да се случват постепенно. Не бързайте да доведете нов мъж вкъщи. Не се опитвайте да им намерите нов татко. Оставете се за момент по течението, помагайте на малките, колкото можете, но не забравяйте да пазите и собственото си здраве. Това са моментите, в които е добре да се обърнете за помощ към най-близките си приятели и роднини. Ще се изненадате колко подкрепа ще получите.

Коментирай