Семейство

Домашните на децата – изпитание за родителите

Да помогнем на детето си с трудните уроци

15.03.2013г. / 15 40ч.
Петя Зефирова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

За много майки подготвянето на уроците и написването на домашните за училище се оказва сериозно предизвикателство. Често се стига до истинска „битка“ с малкия син или дъщеря, които, уморени или отегчени от старателното изписване на ченгелчета и лулички или решаване на „непосилни“ задачи, категорично отказват да си довършат домашните. Е, друго е когато има баба или дядо наблизо, които да се втурнат да помагат в тези критични ситуации, но как да се справим сами? Следните няколко съвета определено ще са ви от полза.

Създайте кът за работа на детето

Когато детето няма удобна маса или бюро, както и подходящ стол за работа, то ще се разсейва и уморява лесно. Създайте му добри условия, съобразени най-вече с ръста му. Втория важен фактор е достатъчното количество светлина на работната маса. Тя трябва да е в близост до прозорец и да има подходяща настолна лампа за късните часове на деня.

Свързани статии

Определете часовете за подготовка на домашните

За малките деца е добре отрано да си създадат правилни навици и рационален дневен режим. Ще се съгласите, че късните вечерни часове не са подходящо време за учене на уроци. Децата вече ще са уморени и трудно биха се съсредоточили и работили качествено. Направете им график на часовете за учене и времето за игри и забавления. Постарайте се да внушите безкомпромисно на децата си правилото да не отлагат, а да свършват първо работата си за училище и едва тогава да се отдават на игри. Ако те не разберат важността на това докато са още в първите класове, с годините ще им става все по-трудно (а и на вас...).

Направете план за работа

Напишете на лист всички задачи, които детето трябва да свърши за деня – писмени упражнения, проекти (презентации), стихотворение за научаване наизуст и т. н. Отмятайте всяка свършена работа. Виждайки изписани задачите, които предстоят детето ги приема като цел и „предизвикателство“ и се импулсира да ги свърши по-бързо.

Мотивирайте детето си

Малко са децата, които не намират подготовката за училище и писането на домашни за скучна и досадна работа. При условие, че тя трябва да бъде свършена обаче, кой друг ако не вие ще помогне на детето? Бъдете комбинативни и дипломатични. Обещайте награда за бързо и добре свършената работа – игра на компютъра или на детската площадка, любим сладкиш (вие най-добре знаете с какво можете да изкушите детето си).

Съобразявайте се и не пречете

Когато детето чете или пише то има нужда от тишина за да се съсредоточи. Изключително неподходящо е в този момент вие или някой друг от семейството да пусне телевизора или да играе видео игри в същата стая. Постарайте се да намерите тихи занимания на по-малките си деца в друга стая, за да не смущавате работата на ученика.

Заинтригувайте детето си

Опитайте да направите ученето интересно и приятно за детето си. Това може да стане само, ако вие самата се заинтересувате от написаното в учебниците му. Прочетете уроците, които то учи. Задавайте му подходящи въпроси и му обяснявайте на достъпен език най-важното от информацията. Поднесете му я по начин, който ще му помогне да разбере съдържанието. Разкажете му любопитни случки и факти, свързани с урока. Така информацията ще стане лесна, достъпна и запомняща се. Комбинирайте писането с оцветяване или рисуване, ако детето обича да се занимава с пастелите и цветните моливи. Кой знае – може пък то да е бъдещ художник или графичен дизайнер.

Коментирай