Семейство

Как да намериш смисъл за живот след смъртта на любимия

Известен писател едва не се самоубива след смъртта на жена си

27.03.2013г. / 16 35ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Да пожелаеш края след смъртта на любовта. Колко хора са изживели тази трагедия и колко са се въздигали от пепелта и са продължили да живеят...

Известният английски писател Джулиан Барнс загубил съпругата си през 2008 г. Той понесъл много тежко смъртта на любимата си жена и започнал сериозно да си мисли да я последва в отвъдното. Даже планирал как да сложи край на живота си, но така и не го направил. Днес, пет години след това, Джулиан разказва какво го е спряло.

Джулиан Барнс подробно е описал трагичния финал на своята лична любовна история в мемоари, които предстои да излязат от печат тази пролет. Автобиографичната книга разказва за преживяванията на съпруг, чиято жена бавно гасне от смъртоносна болест.

 

Свързани статии

Джулиан живее с литературната агентка Пат Кавана почти тридесет години. Писателят признава, че това е било най-щастливото време от живота му. „Пат беше сърцето на моя живот и животът на моето сърце. За съжаление аз я гледах как страда, но не можех да й помогна“, – с болка си спомня той.

През 2008 г. съпругата му умира от рак на мозъка. След кончината й 62-годишният Джулиан дълго не може да се съвземе, а приятелите му, от които толкова много се нуждаел, предпочитали да не разговарят с него за покойната му жена.

„Оказах се в капана на своите мрачни мисли и съвсем естествено пожелах да сложа край на живота си. Моето въображение рисуваше картина, в която се виждах легнал във ваната с чаша вино в едната ръка и с остър японски нож в другата. Един ден осъзнах, че нямам право да постъпя така, защото щеше да е подло спрямо Пат“, – споделя писателят.

Джулиан разбрал, че не може доброволно да си тръгне от живота, защото заедно с него ще изчезне и споменът за неговата покойна съпруга. „С мен тя щеше да умре втори път“, – казва той.

С мемоарите си Джулиан Барнс запечатва за вековете името на Пати Кавана в литературата, но не мисли да спре дотук.

Джулиан Барнс е роден през 1946 г. Става известен в средата на 1980-те. Признат е за един от най-ярките представители на постмодернизма. Ценен е за често ироничния си стил. През 2011 г. за романа си „Предчувствие за край“ Барнс получава Букърова награда. Сред най-известните му произведения са „Папагалът на Флобер“, „Бодливото свинче“, „Англия, Англия“, „Метроланд“ и др.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати