Семейство

Въпросите на УНИЦЕФ за майките и децата към политиците

Отворено писмо на световната организация за децата УНИЦЕФ към всички участници в предстоящите избори в България

31.03.2013г. / 11 10ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Децата в България имат право на живот, който да гарантира развитието им като равноправни и пълноценни граждани на държавата. Какво е важно за децата и тяхното по-добро настояще и бъдеще: Да им дадем възможност за най-добрия старт в живота.

Грижите в ранната детска възраст са основополагащи за успешното развитие на човека. Качествено и достъпно здравеопазване за бременните майки и малките деца, добро хранене и стимулиране на интелектуалното израстване в най-ранна възраст, достъп до услуги за закрила и подкрепа на родителите и децата ще гарантират пълноценното развитие на всяко дете. Инвестициите в ранното детско развитие са гаранция за просперитета на всяка държава. Да подкрепим семействата в грижата им за техните деца.

Родителите носят отговорността децата им да растат здрави и успешни хора. От техните умения за правилното им отглеждане зависи и бъдещето на децата. Разработването на програми за подкрепа на семействата, особено на уязвимите и бедните семейства, създаването на стабилна мрежа за социална подкрепа, съобразена с индивидуалните потребности на всяко семейство, осигуряването на възможности за работа и добри условия на живот ще допринесе за намаляване на рисковете и ще гарантира сигурност за живота и развитието на децата. Да осигурим качествено и достъпно за всички образование, за да спрем порочния кръг на бедността. Създаване на включващи и съобразени с потребностите на всички деца програми, които насърчават емоционално, социално, когнитивно и физическо развитие на децата, независимо от техния етнически, здравен и социален статус. Като водеща организация за децата УНИЦЕФ отправя апел към политиците, партиите, гражданските сдружения и гласоподавателите развитието и закрилата на всички деца на България да бъде основен приоритет. Инвестицията в развитието на децата е най-добрата инвестиция, която гарантира икономическо развитие и социална стабилност. Това е въпрос на спазване на основни човешки права и необходимата стъпка напред. Може ли България да си позволи да не направи това?

След по-малко от два месеца предстоят парламентарни избори, на които всеки един от нас има право да гласува и да направи своя избор.

Децата в България са 1 300 000. Те нямат право да гласуват, но резултатите от изборите ще имат най-голямо значение за тях.

УНИЦЕФ България изпрати отворено писмо до всички политически партии и граждански сдружения в България, които ще участват на парламентарните избори, с апел да включат в приоритетите на програмите си децата на България и техните нужди. Ето и какви въпроси задават от УНИЦЕФ на кандидатите за народни представители и партиите:

  • Кои са основните неща, които трябва да бъдат направени, в рамките на една година напред, за да се подобри живота на децата в България?
  • Какво би било първото нещо, което бихте направили за децата на България, ако Вашата партия спечели изборите?
  • Какво е първото нещо, което бихте направили в сферата на образованието, ако Вашата партия спечели изборите?
  • Какво е най-важното нещо, което ще направите, за да може всички деца и майки в България да получават гарантиран достъп до безплатни и качествени грижи за здравето им? Дори и на тези, които живеят в отдалечени от големите градове места?
  • Какво ще направите, за да може всички деца, без значение от етнос и местоживеене, да посещават училище?
  • Какви конкретни действия ще предприемете в посока промяна на живота на хилядите семейства с малки деца, които живеят на прага на бедността и нямат пари дори да хранят децата си?
  • Знаете ли от какво имат нужда най-малките деца? Какви са проблемите на семействата с малки деца?
Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
pipinana ( преди 10 години )