Семейство

Странни обичаи за рожден ден по света

Рождените дни често са свързани с шантави традиции

18.04.2013г. / 15 18ч.
Петя Зефирова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Най-голямото щастие на децата, най-обикновения ден за реалистите, най-тъжната новина за песимистите – рожденият ден! У нас се събираме със семейството и приятелите си, духваме свещичките и се веселим качествено. Какво обаче се случва в такъв момент по света?

Индия

Свързани статии

С навършването си на една година, много индийски бебета от религиозни хиндуистки семейства се завеждат от родителите им в храмове, за да бъде избръсната главата им. Ритуалът се казва „мундан“ и се счита, че чрез него негативните енергии, които произтичат от предишния живот се премахват.

Ирландия

Тази традиция важи най-вече за децата. На рождения им ден, приятелите им ги хващат за крайниците и ги „подхвърлят“ толкова пъти, колкото години навършват. Какъв по-весел начин да пораснеш от това да се оставиш в ръцете на любими хора, които да ти вдигнат адреналина за отрицателно време!

Канада

Канадците пък в определен момент от веселбата на партито, намазват с нещо мазно (масло, крем и др.) носа на рожденика. Идеята на ритуала е да направи човека твърде хлъзгав за лошия късмет и отрицателните преживявания да не могат да се хванат за него.

Унгария

Ние си дърпаме ушите на имени дни, а в Унгария това се прави на рожден ден. Веднага след празненството и отварянето на подаръците, близките на рожденика се изреждат да му дърпат ушите, пожелавайки му много щастие и здраве и пеейки песничка, чийто текст може да се преведе като „Господ да те благослови и да живееш толкова дълго, че ушите ти да стигнат до глезените!“

Мексико

Разбиването на пиняти в Мексико е един от най-веселите обичаи, които се осъществяват на рожден ден. Пинятата е огромна кукла, която е най-често във формата на животно, направена от картон и хартия и напълнена с най-различни лакомства. Рожденикът е със завързани очи и палка в ръцете и целта му е да разцепи с удари пинятата. Когато успее, всички деца се втурват да събират вкуснотии.

Южна Африка

На 21-вия рожден ден на младо момче или момиче в Южна Африка, родителите му връчват ключ, който представлява „ключ към бъдещето“. Ключът може да е сребърен, златен, железен, дървен или дори хартиен в зависимост от финансовото състояние на семейството.

Ямайка

Ямайците определено са измислили един от най-шантавите начини да отпразнуват рожден ден! Рожденикът се превръща в истинска жертва на брашнено насилие. Гостите, без да предупредят, замерят или удрят щастливеца с пакети брашно, а за да му е по-трудно да се измие, понякога първо го поливат с вода и после го обсипват с брашно.

Коментирай