Семейство

Деца в палатка – незабравима радост

Дарете това лятно преживяване на децата си

28.06.2013г. / 08 50ч.
Вергиния Генова
Снимка: Gettyimages.com

Снимка: Gettyimages.com

Наистина е незабравимо да спиш на палатка и е едно от нещата, които биха могли да бъдат определени като критерии за щастливо детство.

Зависи от възрастта им, но всеки може да купи палатка или да вземе под наем и да я опъне някъде на безопасно място – било в градината, било на къмпинг на морето.

Ако не можете сами да осигурите палатка, пратете детето на палатков лагер. Сега поне се предлагат всякакви – включително и скаутски, конни, планински, езикови... каквито се сетите лагери.

Свързани статии

Предимството на палатковите лагери, пред тези в хотел са и че са по-евтини.

А бонусите са, че децата не са близо до природата, те са всред природата. Обикновено няма телевизия, има слънце, вятър, зеленина, свобода... все неща, които са дефицит в нашето урбанистично общество.

А децата трябва да имат и такива преживявания – дъжд да барабани по палатката, вятър да вее косите им, да берат билки, да гледат безкрайната шир на звездите, да бъдат пробудени от птичи песни.

Всеки би трябвало да има позитивни детски спомени, свързани с природата. Моите определено са незабравими. Водиха ни за една или две нощи на палатки в гората, като част от програмата на един лагер. И на мен толкова много ми хареса, че подкокоросах една приятелка да изостанем в гората и да чакаме да дойде следващата група, която по моята логика щеше да ни намери и да каже „Хайде, тъй и тъй сте тук, останете и за нашата смяна.“ В крайна сметка не се случи нищо такова. Един чичко се върна да ни търси и странно за нас, беше толкова бесен, че нищо не ни каза. И имаше интересни педагогически методи, вместо да ни обяснява какви сме глупави и какво си мислим, че правим, ни нахака да минем както си бяхме по къси гащи през едно поле с коприва. Сигурно си е казал – акъл нямат, поне да не страдат от ревматизъм. Как да забравиш първото си палатково приключение?!

Снимка: Getty Images

За да не се налага децата ви да бягат и да измислят всякакви щуротии, за да си осигурят удоволствието да спят на палатка под звездите – осигурете им го сами.

Разбира се, запасете ги със спрейове против насекоми, масло против слънце и всичко, което е необходимо, за да си прекарат добре на открито. Осигурете им прекрасни преживявания на палатка.

Коментирай