Семейство

Важни неща, за да предпазите децата от изгаряне и топлинен удар

Какви съвети да спазвате, за да избегнете топлинен удар

02.07.2013г. / 17 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Топлото време е прекрасна възможност да се забавляваме навън с децата, сред природата и на чист (доколкото го има) въздух. Възрастните умеем и знаем как да се предпазваме от прекомерното излагане на слънце, но дали това важи и за поведението ни спрямо децата? Към тях не можем да си позволим безотговорно отношение и трябва да правим всичко възможно да са добре защитени, както от слънчеви изгаряния, така и от топлинни удари.

За бебета под 6 месеца можете да избегнете изгарянията като го облечете с дълги светли и тънки панталонки, с блузки с дълъг ръкав, но също достатъчно тънки, за да не го запаряват.

Слънцезащитната козметика е задължителна, като мажете кожата достатъчно често. Когато нямате възможност да го облечете с тънки блузки с дълъг ръкав и се налага да е по потниче или къс ръкав, мажете го с крем с минимум фактор на защита 20.

Свързани статии

За бебета и деца над 6 месеца, първото, което можете да направите, за да избегнете ултравиолетовата радиация е обличането на дрехи и слагането на шапка с козирка, за да покрива личицето. Препоръчително е да пазите и очите на децата като им сложите слънчеви очила. Памучните дрехи също са за препоръчване вместо синтетичните. Пускайте децата да играят предимно в сенчести места и избягвайте да излизате навън между 12 и 16 часа.

Не се заблуждавайте, че няма опасност детето да изгори, макар времето да е облачно. Това, че не виждаме слънчевите лъчи, не значи, че са изчезнали напълно. Те могат пак да са доста опасни, затова винаги излизайте със слънцезащитен крем в чантата.

Следете децата да почиват често и да пият вода. За да избегнете опасността от топлинен удар, следете времето, което децата прекарват в активна игра, да не надвишава 15-20 минути. След това ги привиквайте да си починат малко на сянка, да поседнат и задължително да пият достатъчно вода, за да не се дехидратират. Сладките сокове и газираните напитки трябва да се избягват, защото те дехидратират тялото още повече.

Дрехите да са светли и цветни. Не обличайте детето в тъмни цветове или черно, а избирайте по-светли и бели дрехи.

Коментирай