Семейство

7 признака, че бебето ви е вече голямо дете

Отличителните разлики между бебе и дете

28.08.2013г. / 17 00ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Доскоро бяхме родител на малко, сладко бебенце, чиято основна реакция на вашите действия беше гукане, а в по-раздразнителните моменти - силен рев. Неусетно обаче бебето порасна и вече можете да се гордеете, че имате едно прекрасно, нормално развиващо се дете. Какви обаче са отличителните признаци, че бебето не е вече бебе, а расте, ли расте...

Падания, ставания, рани

Само допреди няколко месеца треперехте над всеки косъм на главата на малкото си човече, а днес то падна на площадката цели 3 пъти и почти не се разплака. Вашето сърце трепна, разбира се, но вече знаете, че рискът от неуморното му тичане са повечето повърхностни рани по колената и белезите, които ще напомнят за бурното детство. Така е, децата растат и порастват именно по този начин, опознавайки света около тях, макар и това да е малко болезнено понякога.

Любими играчки - тези на мама

Вече проявява интерес да си играе с вашите ключове, с телефона или пък дистанционното за телевизора. Честито, имате си малък любознайко вкъщи!

Забава в банята

Ако преди къпането се състоеше основно в това вие да измиете детето и да го подсушите, днес то вече само седи във ваната или коритото и си играе. А едно от любимите му забавления е... да пръска мама, докато тя стане вир-вода!

Свързани статии

Плачът

Задължителният детски рев, който не винаги изисква сериозна причина, за да се прояви, при по-големите деца вече е с по-рядка честота. Но за сметка на това е по-оглушителен и определено разпознаваем.

На разходка в магазина

Когато беше по-малък, с удоволствие го водехте в магазина, да пазарувате заедно. Той/тя седи мирно в количката, докато вие на спокойствие избирате покупките за вкъщи. Днес вече положението е коренно различно. Подлудява ви с искания за бонбони, сок, солети и каквото още му се изпречи пред поглед, и мисията пазар постепенно се превръща в невъзможна.

Всичко е мое

При децата между 2 и 4 години е почти невъзможно да говорим за доброволно даване или отстъпване на предмети, които позлват. Всяка вещ, която хванат, било то вкъщи или навън, автоматично приемат за своя и всеки опит да им бъде "отнета" (т.е. върната на собственика), бива посрещнато с оглушителен рев  и тръшкане. Този период постепенно ще отмине, но вие се заредете с търпение.

М-м-мирише!

Бебешкото аки в първите месеци беше нещо сладко! Но акито на дете, което яде смесена храна... това вече е наистина силно миризлива работа, която се пада, странно защо, винаги на майките да вършат.

Коментирай