Семейство

Таблети в училище

А дано, ама надали...

03.09.2013г. / 12 15ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Първият учебен ден наближава и естествено няма да пропусна да завъртя старата плоча за безсмислено тежките раници, за гръбначните изкривявания, за неизползваните учебници и т. н. Тази песен всички вече я знаят, но никой не я припява.

Та сега се замислих, че времето на таблетите приближава стремглаво, но какво би ги спряло?

Има много мъдрост в 40-те години обиколка на евреите в пустинята, за да извършат техния преход и да се направи естествената смяна на поколенията. Което нямаше да се случи, ако един ден просто по-младото поколение бе избило по-старото.

Та и ние сме горе долу в тази ситуация. Трябва да изчакаме старото поколение да се пенсионира, за да може да се появят технически грамотни учители, които могат да работят с компютри, таблети, интерактивни дъски, да могат да правят презентации и т. н.

Естествено и тук има едно голямо „но“, от което лично аз се опасявам, че просто това ново поколение учители, което чакаме, ще бъде изключително технически грамотно, но няма да знае да пише на български. И дали биха били толкова добри педагози като старите?

И може би това време ще е и края на кирилската азбука, бавно и славно ще се претопи… старите ще чукат с тояжки, че младите убиват традициите, но какво да се прави като повечето таблети нямат кирилски букви, трябва да се пише на фонетична подредба, а да не се лъжем, че пък е и доста по-лесно да се пише на български с латиница – чете ли се – чете се. Това, че на мен ми е трудно да я прочета, не значи, че седмокласниците имат затруднения – въпрос на навик и възприятие.

Свързани статии

Та колко дълго трябва да чакаме, за да се въведе електронно обучение и какво би се случило, ако хипотетично се въведе новият метод сега? Разбира се, че би могло да се направят програми за обучение на учители, но въпреки това много от тях няма да се чувстват в свои води, когато децата много по-бързо от тях откриват нужната информация на таблетите. И все пак отнякъде трябва да се започне. 

 

Никой не е прекалено стар, за да не може да се научи на нещо ново и никой не бива да е толкова арогантен, че да не се съобразява с онези, които имат повече житейски опит и знания.

Какво е вашето мнение?

Трябва ли да се започне по-бързо обучението на децата с таблети, компютри и интерактивни дъски или е по-добре ученето да си е учене по стария изпитан метод с молив и тетрадка, а интернет да е само за забавление.

Като цена, която родителите биха платили и най-простите сметки показват, че таблетът би излязъл много по-евтино и би се ползвал много по-дълго. А електронните учебници и книги могат да излязат доста по-евтино. Но дори и да са на една и съща цена, все пак килограмите са много по-малко, което е съществено предимство.

Сега, дори когато за определени класове учебниците са безплатни, само за учебни тетрадки, атласи, сборници, учебници по езици и каквито се сетите още помощни материали, родителите плащат поне по 200-300 лева на година.

Тук в подкрепа на старите методи идват изследванията на базата, на които се извежда тезата, че хората ползващи интернет не могат да се задълбочават в материала, не могат да се съсредоточават и практически стават неспособни да задържат вниманието си върху нещо по-дълго от 5 минути.

Както виждате има подводни камъни и на единия и на другия бряг и всеки един избор би едновременно улеснил и затруднил някого. Все някой трябва да седне и да направи сметки, да систематизира плюсовете и минусите и да се направят необходимите изводи, за да не са таблетите само илюзорни мечти.

Какво мислите вие като учители, като родители и разбира се като хора, които ходят на училище, но вече могат да четат и имат собствено мнение по училищните въпроси. Ако например от догодина се каже ще има избор – училища по традиционния метод или по нов метод, с електронно обучение – какво бихте избрали?

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 10 години )
Повече луди се появиха - това е сигурно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Сигурни сме! Тя вече промени живота, спорно е дали за добро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Таблетите са бъдещет ( преди 10 години )
Таблети или друго... техниката ще промени училищата и въобще идеята за учене. Ще видите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
Двойке, ти си за двойка, мила! Какво се обаждаш, като още си неграмотна?! Като се научиш да пишеш и да слагаш пълен член, тогава хващай таблета!!! Дотогава за теб - само диктовки и на дъската : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
анонимен ( преди 10 години )
В 8кл аз искам таблети. ще уча повече с удоволствие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 1 rate down comment
Двойка ( преди 10 години )
Ама тройке, ти си направо за двойка - хората те питат - това или онова е по-добре? Ти как реши, че таблетите са ти проблема? Не можеш да си контролираш детето, другите ти виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Тройка Ахилова ( преди 10 години )
*** статия! Първо, не пипайте азбуката, и без това неграмотността е масова, поне буквите да знаят децата! И, второ, очите на децата с таблети по цял ден ще заминат още във втори клас, алоооо, чувате ли се, че се и тръшкат, ние се чудим КАК ДА ГИ ОТДЕЛИМ от мониторите и да хванат книгата, вие за каква глупост говорите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар