Семейство

Как влияе контактът с домашните любимци на развитието на децата

Изгражда любов, отговорност и...

13.09.2013г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Дете с пеперуда. Снимка: Sxc.hu

Дете с пеперуда. Снимка: Sxc.hu

Домашните любимци са приятели на цялото семейство. Те не само дават топлина и настроение на дома, но и влияят положително върху възпитанието и развитието на децата. Грижите около животните изграждат любов към тях и учат на отговорност малките индивиди.

Защо е добре да отглеждате домашен любимец?

За да измъкнете детето от заседналия начин на живот. Когато в семейството решите да отглеждате куче, знаете, че игрите с него са динамични и забавни. Тичането в двора или парка, хвърлянето на топка и веселите моменти, са добър начин детето да се пораздвижи. Разбира се, родителският контрол е препоръчителен.

Контактът с домашните любимци изгражда социални умения при децата, защото животните са определяни като едни добри социални посредници. Представете си случка в парка: Вашето дете си играе с кучето и към него се присъединява друго дете. Започват да си говорят, да общуват. А тук главната връзка се изпълнява от кучето.

Изграждат любов, отговорност

Грижите и заниманията с кучето, котето, рибките и т. н. изграждат и самочувствие. Детето се чувства значимо, отговорно. Разбира, че неговите грижи са от особено значение, за да се чувства домашният любимец добре. Именно това изгражда самочувствието и увереността у децата. Разбира се, всяка възраст си има отговорностите.

Когато детето е на 3-4 годинки, то ще сложи храна в купичката на котето. С всяка следваща година ще се увеличават грижите около домашния любимец, но децата няма да ги усещат като бреме, а наистина като нещо значимо, което правят.

Свързани статии

Децата се учат

Децата учат страшно много от света, който ги заобикаля. Учат и от контакта с животните. Стават по-любознателни, започват да търсят информация в различни източници за развитието на животните (когато са по-големи). Родителите също е добре да вземат участие в този процес като закупят книжки на тази тематика, енциклопедии.

Контактът с животните действа като вид терапия

Познати са различни видове терапии като терапия с коне, с делфини и други. Детето и домашния любимец изграждат силна връзка. Често, когато то е разстроено, среща утеха именно в контакта с животни.

Ако все още нямате домашен любимец, но бихте искали да си вземете такъв, съберете се цялото семейство и обсъдете тази важна промяна, която ще настъпи. Обсъдете грижите и отговорностите, защото те ще се увеличат с новия член на семейството.

Коментирай