Семейство

Какво ново да купим за ученика?

Книга или маратонки?

11.09.2013г. / 12 30ч.
Вергиния Генова
Снимка: Shc.hu

Снимка: Shc.hu

Първокласниците са лесни – трябва да им се купува всичко: раница, тетрадки, блокчета, моливи, химикалки и не на последно място дрешки и обувки. В зависимост откъде пазарувате, тези необходимости могат да ви струват както 100, така и 1000 лева. Колкото в по-малко населено място живеете, толкова изискванията са по-малки и всичко е по-евтино.

Сега всеки първокласник получава по 250 лева, така че всеки би трябвало да може да посрещне първия учебен ден с усмивка. Но родителите на първолаците трябва да са по-запознати.

Свързани статии

За всички останали ученици, родителите трябва да направят бърза проверка на гардероба и да се провери от какво обновяване се нуждае. Знам, че много деца и родители не одобряват практиката дрехите от миналата година да се дават на някое по-малко дете, пък ние да вземем други дрехи от някое по-голямо. Но има хора, които биха се зарадвали. И не е задължително непременно тези хора да са супер бедни, просто може да са научени да пестят и да не разхищават, в което няма нищо лошо.

Не купувайте тетрадки и помощни помагала, подвързии и други преди началото на учебната година. Ужасно неудобно е да трябва за три дена да осигуриш 300 дребни нещица, но пък иначе се оказва, че купуваш непотребни такива.


Решаваш, че точно тези тетрадки са удобни за носене, евтини и няма начин да не свършат работа, но в един момент влизаш в огромен конфликт с някоя госпожа, която е решила, че не са спазени изискванията. И какво да правиш – госпожата винаги има право. Отиваш и купуваш нови тетрадки. Да не говорим пък за подвързиите, ако не купувате такива, които могат да се регулират, вероятността да улучите размерите е като 5 от 35. Ако имате попадения, може би наистина трябва да си пробвате късмета в спортния тотализатор.

Една година имах гениалната идея да преснимам учебниците и детето да носи само онези 5 листа, които са за текущия урок и евентуално предходния и следващия. Мислех си, че се облекчава тежестта на раницата, не се амортизират учебниците – все пак трябва да се пазят, за да се предадат на следващите, но уви тази ми идея щеше да докара двойка на детето. И за мой срам, дори на родителската среща си замълчах, защото учителката наистина се оказа много страшна и не приемаше чуждо мнение.

Така че най-добрата тактика е преди 15 септември да се събират пари и след като се чуят изискванията по различните предмети, тогава да се спускаме по книжарници и сергийки и да набавяме необходимите неща за училище.

Според мен няма нужда въобще да се купуват специално химикалки, защото се намират достатъчно я от миналата година, я някакви рекламни и в един момент се оказва, че оттук-оттам имаме прекалено много и няма нужда да се затрупваме с нови. Има родители, които купуват еднакви химикалки на едро, но обикновено децата все искат някакви по-различни и по-интересни и затова е хубаво инцидентно да купуваме по една- две – когато сме на екскурзия или на почивка.

Всъщност за какво отделяте пари да купите нещо ново на ученика:

Нови дрехи и обувки – някои държат да са непременно маркови и такива, които миналата година не са носени в училище.

Лаптоп – техниката си е важна, детето има нужда да е в крак с новите технологии. Дали това е добра тактика при всички деца и дали това им помага на ученето или им вреди...

Коментирай