Семейство

Марта Вачкова, Камен Воденичаров и Тончо станаха общи работници за един ден

Известни личности и журналисти се превърнаха в общи работници по случай Международния ден на Хабитат

07.10.2013г. / 10 45ч.
Аз жената
Марта, Камен и Тончо са освен колеги, и най-добри приятели от години.

Марта, Камен и Тончо са освен колеги, и най-добри приятели от години.

Марта Вачкова, Тончо Токмакчиев, Камен Воденичаров, Дани Милев и Томас Лафчис се включиха в доброволческа инициатива по случай Международния ден на Хабитат в подкрепа на борбата срещу жилищната бедност. Родните звезди, както и журналисти от редица медии, се превъплътиха в общи работници за един ден и дейно участваха в измазването на първите две къщи за семейства в жилищна нужда.

Хабитат България, част от глобалната нестопанска организация Habitat for Humanity International, работи за осигуряването на достойни и безопасни жилища за български семейства. Организацията изпълнява проект, чиято цел е изграждането на четири нови енергийно-ефективни еднофамилни къщи, разположени на територията на Костинброд.

Със съдействието на община Костинброд, Столична община – район „Връбница“ и район „Надежда“, Хабитат България избра първите две семейства- бенефициенти. Стефан и Бистра и Милко и Вероника имат по три деца, които вече ще могат да се радват на собствени детски стаи. Останалите две семейства с доказана жилищна нужда ще бъдат избрани догодина.

Свързани статии

За да намали разходите за труд по строителните дейности, Хабитат разчита на съдействието на доброволци, с каквито работи по целия свят. В края на строителния сезон за тази година, а именно през октомври, Хабитат България ще посрещне над 20 ученика от Кралство Саудитска Арабия, които ще дарят своя труд за изграждането на домовете. Всички доброволци, заедно с екипа на Хабитат България и двете семейства, работиха рамо до рамо на строежите. Такива инициативи са честа практика на организацията и ще бъдат организирани и през 2014 година за изграждането на останалите две къщи.

През 1985 г. ООН решава всеки първи понеделник на октомври да се отбелязва като Световен ден на Хабитат, за да се обърне внимание на нуждата от прилични, безопасни и финансово достъпни жилища по целия свят. Тази година датата е 7-ми октомври.

До момента Хабитат България е построила 8 нови жилища, като с проекта в Костинброд организацията продължава строителната и доброволческата си дейност в България. Към днешна дата, Хабитат България е подпомогнала над 2 600 партньорски семейства в цялата страна.

Коментирай