Семейство

Първа помощ при синини

Мехлем от арника

08.10.2013г. / 10 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки родител иска детето му да бъде енергично, игриво и щастливо. Но игрите невинаги завършват с усмивка. Вашите малки герои рано или късно успяват да се наранят и върху нежната им кожа, освен драскотини се появяват и неприятни синини.

Често това се случва, когато нямате мехлем, който да предотвратява подуването и образуването на синина. Запишете си тези домашни лекове, които могат да бъдат вашата първа помощ срещу синините.

Първото нещо, за което всички ще се сетят са няколко кубчета лед, сложени в малка торбичка или увити в кърпа.

Друго което може да направите е да сварите няколко пликчета чай от лайка и да ги поставите в хладилник, за да се изстудят за няколко минути. Лайката действа успокояващо на кожата и има противовъзпалително действие.

Напоете една кърпа със студена вода и капнете върху нея няколко капки лавандулово масло. Приложете я върху засегнатото място. Освен че лавандулата има приятен мирис, намалява подуването, контролира кървенето (ако има такова) и има противовъзпалителни свойства.

Свързани статии

Мехлем, който често използват и тези които активно спортуват е този от арника. Намалява болката и успокоява. Подходящ е и при изкълчвания, ухапвания от насекоми, натъртвания и други.

Отвара от магданоз

Магданозът е една чудесна подправка, която помага при акне, при лош дъх, а също и при натъртвания. Сварете отвара от листата на магданоз и направете компрес с нея върху засегнатото място.

Дори и в тези моменти, в които се борите с появата на синините не бива да забравяте, че храната също е от значение. Добре е децата да хапват повече от:

Боровинки

Богати са на флавоноиди и витамин C, а тези вещества участват в образуването на колагена, укрепват стените на капилярите и са добър източник на витамин E.

Храни, богати на витамин K

С високо съдържание на витамин K са зелените листни зеленчуци, като спанак, брюкселско зеле, броколи, цвекло, аспержи, зелен фасул, зеле и други. Витамин K е от съществено значение за съсирването на кръвта. Когато има дефицит на този витамин, тогава рискът от появата на синини е по-голям.

И не на последно място- най-голямото лекарство за всички рани си остава целувката!

Коментирай