Семейство

Ползите от шоколада за здравето на тийнейджърите

Няма информация за това какъв шоколад са консумирали тийнейджърите, дали е бил тъмен или млечен

26.11.2013г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Повечето родители често забраняват на децата си лакомства, защото децата не могат да си поставят ограничителни линии и любимите чипсове и сладкиши се превръщат в основната им храна. Едно лакомство, което е любимо и на възрастните, консумирано от тийнейджъри, намалява тяхната обща телесна маса. Шоколадът!

За пореден път изкушението за малки и големи доказва, че носи ползи за здравето. Според последно проучване, публикувано в „Nutrition“ тези тийнейджъри, които хапват по-често шоколад, имат по-ниски нива на общата мастна тъкан. До тези резултати учените са достигнали като направили тестове сред 1458 деца на възраст от 12 до 17 години. „Nutrition“ изследва здравословния начин на живот сред децата в девет страни в Европа.

Свързани статии

Изследователи от Университета на Гранада намерили връзка между по-високата консумация на шоколад и по-ниски нива на общата и мастна тъкан. Били са измерени процентът телесни мазнини, индексът на телесната маса и обиколката на талията.

Според специалистите въпреки, че шоколадът съдържа мазнини и захари, той е и с високо съдържание на флавоноиди, които са мощен антиоксидант, имат противовъзпалителен ефект и могат да помогнат за предотвратяването на исхемична болест на сърцето. Изследователите добавят, че няма информация за това какъв шоколад са консумирали тийнейджърите, дали е бил тъмен или млечен.

Важно е да се отбележи, че тъмният шоколад е с по-високо съдържание на флавоноиди. Това не са първите изследвания, в които се открива връзка между теглото и консумацията на шоколад. Миналогодишно изследване публикувано в „Archives of Internal Medicine“ показа, че и тези възрастни, които консумират по-често шоколад са с по-нисък индекс на телесна маса.

Коментирай