Семейство

Щастливият брак носи ползи за здравето

Удължавате продължителността на живота

19.11.2013г. / 11 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Бракът е дългосрочен съюз между двама души. Дали той ще бъде сполучлив зависи от двамата партньори. Всяка семейна двойка преминава през сериозни изпитания. В тези моменти или сте заедно, или това се оказва причина за разпадането на връзката. За тези двойки, които успяват да съхранят семейното щастие, щастливият брак носи редица ползи за здравето.

Според проучване семейните хора, на които е поставен коронарен байпас е по вероятно да живеят по-дълго отколкото несемейните. Ефектът на семейното удовлетворение се оказва толкова важен, колкото и други рискови фактори като тютюнопушене, нездравословно хранене, липса на физическа активност и високо кръвно налягане. Този ефект е особено интересен при жените, защото тези дами, които се радват на щастлив брак увеличават продължителността на живота си почти четирикратно.

По-малък риск от инсулт

Бракът може да намали риска от инсулт, особено при силния пол. В проучване 64 процента от неженените мъже имали по-висок риск от инсулт, отколкото тези, които са женени. Това дали имате щастлив брак или не също се оказва от значение за появата на фаталния инсулт.

Малък риск за инфаркти

Любовта не само може да ви предпази от инсулт, но и да се погрижи за здравето на сърцето ви. Според проучване тези двойки, които са встъпили в щастлив брак намаляват значително риска от инфаркт.

Носи ползи за психичното здраве

Според проучване тези хора, които са овдовяли или разведени имат значителен спад в психичното здраве. Бракът или съвместното съжителство може да намали симптомите на депресия и употребата на алкохол.

По-малка вероятност от появата на хронични заболявания

Женените двойки са по-малко склонни да развият хронични заболявания отколкото тези, които не са женени. Освен това тези хора, които са диагностицирани с рак ( в ранен стадий) живеят по-дълго време когато имат подкрепата на любимия съпруг или съпруга. Социалната подкрепа е от изключително значение за възстановяването на болния, добавят специалистите.

Свързани статии

Удължавате продължителността на живота

Според проучване въздействието на брака върху продължителността на живота, особено при силния пол е почти еквивалентно на отказването от цигарите. Според професор Андрю Осуалд от University of Warwick цигарите отнемат средно седем години от живота на човек, а бракът му дава седем години допълнително. При жените бракът дава три години повече.

Бракът може да ви направи по-щастливи

Има връзка между щастието и брака. Двойките встъпили в брак е по-вероятно да бъдат щастливи от живота и по-малко нещастни за разлика от тези, които живеят на семейни начала или са обвързани, но не съжителстват с половинката си.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
nana ( преди 10 години )
znaia , taka e , silnata liubov dava sili i jivot na dvamata , kogato e spodelena ,,,,togava braka e jiv , topal ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар