Семейство

10 неща, без които ще бъдем по-щастливи

От какво да се откажете още днес?

04.12.2013г. / 14 35ч.
Мария Дуковска
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Всеки човек има една основна цел в живота си – да бъде щастлив, истински щастлив. Пътят за постигане на тази цел невинаги е лесен, но винаги зависи само от нас коя посока ще изберем. Замисляли ли сте се колко много неща от ежедневието ни пречат и ни спъват по този път към щастието? Част от тях лесно се преодоляват, за други ще трябва повече време, но едно е сигурно – те не ни помагат, а само крадат от времето и енергията ни.

Ето някои от най-честите виновници да не намираме щастието:

Одобрението на другите

Защо ви интересува толкова мнението и най-вече одобрението на другите за собствения ви живот? Нима това ви прави щастливи? Със сигурност не. Ако вие сте щастливи от постъпките и взетите решения, какво мисли някой за това, не би трябвало да има никакво значение.

Гневът

Непрекъснато се ядосваме за какви ли не неща – задръстванията сутрин, закъснението за работа, липсата на достатъчно време, пари, секс и всичко това ни фрустрира ежедневно. А колко по-лесно би било просто да се отпуснем и да се оставим нещата да се случват, но най-вече да не се ядосваме за неща, които са извън контрола ни.

Нехаресването на тялото ни

Медиите, киното и модната индустрия създадоха невъзможна за постигане визия на супер секси, поддържан, излъскан образ, към който вечно да се стремим и трудно да постигаме. Но по-абсурдното е, че дори и да постигнем този идеал, ние не се идентифицираме с него и отново не сме щастливи. Уютът със самия себе си идва тогава, когато изискванията ни към собственото тяло произлизат от нас самите. Но вечното недоволство с няколкото излишни килограма или повечко сантиметри в обиколката на ханша няма как да ни направи щастливи.

Илюзията за идеален партньор

Отново по вина на любовните филми, които Холивуд бълва на всеки час, ние се чувстваме неудовлетворени във връзките си. Защо ли? Защото на големия екран красив мъж прави невероятни неща за своята любима. Неща, които в реалния, истинския живот са невъзможни. И всъщност ненужни. За какво ви е някой да скача от кола в движение, за да ви докаже колко ви обича? Нима ако се претрепе на улицата, ще се чувствате по-добре? Едва ли. По-скоро ще му кажете, че е най-големият глупак, за да го направи. Илюзиите, които Холивуд създава във филмите, за да се продават като топъл хляб, не ни правят по-щастливи, а напротив. Затова гледайте ги, радвайте им се, но не вярвайте на щастливия край...

Извинения и оправдания

Не съм богат, а можех да съм, не работя това, за което мечтаех, а можех, не се ожених за мъжа, в който бях влюбена до полуда, а взех онзи, който се влюби в мен... и така до безкрай. Познати ли са ви тези оправдания за несбъднатия щастлив живот? Всекидневните извинения и оправдания, че не сме това, което трябваше да бъдем не облекчават ситуацията, в която се намираме. По-правилен ход на действие би бил да започнете да променяте нещата, от които не сте доволни. Мрънкането няма да даде положителен ефект.

Мисли за бившия

Да въздишате по бившето гадже, спомняйки си хубавите ви моменти заедно само ви отдалечава от истинското щастие. Ако нещата с него са непоправими и няма връщане назад, защо седите и мислите за него. Оставете призраците на мира, живейте днес и сега, защото вчера вече беше, а утре тепърва предстои.

Негативизъм

По-малко негативизъм и повече усмивки, това е шансът ни за по-добър живот. Ще кажете „С тези ниски заплати какви усмивки?“, и донякъде ще сте прави. Но не забравяйте, че има държави, в които заплатата на месец е 2 долара и хората там не спират да се усмихват. Вътрешната сила и мотивация за по-щастлив живот не могат да бъдат отнети от никой друг, освен от самите нас.

Предразсъдъци

Ако използвате времето, което отделяте в мисли за това как живеят другите, как се обличат, какво правят и защо го правят, за нещо, в което да се усъвършенствате или пък забавлявате, ще имате по-голям шанс да сте доволни от живота си.

Интриги

Да се занимавате с интриги и сплетни, докато животът си тече и има толкова по-приятни неща за вършене, си е чиста загуба на време и енергия. Насочете усилията си в правилна посока и ще бъдете много по-щастливи от това да клюкарствате кой с кого си ляга и колко срамно било това, ужас!

Да зависиш от другите, за да си щастлив

Представата, че зависите от някого и от неговото благоволение, за да бъдете добре и да се чувствате щастливи, е най-голямата измама. Няма по-важен човек в живота ви от вас самите и вашите действия определят начина ви на живот, никой друг.

Коментирай