Семейство

Грешките, които младите допускат

Или кога е време да пораснем

05.12.2013г. / 13 10ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Тийнейджърската възраст е характерна с честата промяна на настроенията, външния вид, интересите. Днес си пънкар, утре пък се появяваш с външен вид на поп принцеса, изобщо промените са толкова резки, че на родителите им се завива свят.

Ето няколко грешки, които младежите в тази възраст често допускат:

Опитват се да бъдат някой друг.

До двадесетата си годишнина би трябвало да сте осъзнали, че не всички сме направени по калъп и че съществуват различни гледни точки за света около нас. Приемете себе си като отделна личност. Повечето хора „процъфтяват“, когато зарежат фалшивия образ от тийнейджърските години и започнат да развиват собственото си Аз. По този начин свикват да уважават и обичат повече себе си.

Живеят в миналото.

Недейте да го оставяте да ви погълне. Никой не може да промени миналото си, затова трябва да се научите да преодолявате трудностите си от миналото. Научете се да вървите напред и съсредоточете усилията си в настоящето.

Не им пука за нищо.

В тази възраст младежите са погълнати от собствените си интереси и другите около тях като че ли не съществуват. Животът изглежда по-лесен, ако не трябва да мислиш за някой друг, нали? Грижите за близките осигуряват връзка между хората, сближават ги. Проявявайте повече загриженост към тях.

Свързани статии

Не разбират от какво имат нужда.

В тази възраст трудно се определят интересите, които ще бъдат водещи в живота на определен човек. До скоро може да сте обичали да слушате щура музика, да играете на електронни игри или да гледате анимации, но е време да изразходвате малко усилия да определите кое всъщност ви прави щастливи. Вашата работа е да разберете кой е вашият собствен път.

Отказват да пораснат.

Порастването се приема с негативна конотация. Няма нищо лошо да запазите младостта и приключенския си дух, но е нужно и да пораснете. Това е част от живота и приемането на тази мисъл колкото се може по-рано ще ви помогне в преминаването през този етап. Внимавайте само да не се държите инфантилно – има разлика между това да си вдетинен и това да си запазил духа си млад, но с изграден здрав мироглед.

Коментирай