Семейство

Спомени от детството, които вашето дете няма да има

Ровенето в енциклопедии, за да напишат домашното си е мит за децата от днешното поколение

06.12.2013г. / 15 30ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Съвременните деца никога няма да разберат детството и света, в който техните родители са израснали. И е нормално да е така. Бързо развиващите се технологии, всички тези телевизионни предавания, сякаш отнемат от времето за игра. Вниманието на децата е обхванато от всички тези „интересни“ занимания. Времето на огромните телевизори, заемащи половината помещение, е безвъзвратно минало.

Днешните ултрамодерни устройства висят като картини на стената със своите невероятни възможности, записващи устройства, отложено гледане и какво ли още не! Все повече се замисляме каква голяма разлика има между детството на нашите деца и нашето. Има някои неща, които, за съжаление, те никога няма да изпитат в детството си.

Ето някои от тях:

Играта навън

Все по-малко се отваря възможност на децата в днешно време да играят навън. В това технологично време, в което с „умните“ устройства могат да се играят игри, да се използват десетки приложения, да се сърфира в нета или просто да се превключват стотиците канали, които кабелната телевизия предлага, играта навън остава на заден план. А и все по-малко свободно място за детски лудории има измежду блоковете, моловете, паркингите и магазините. Разказите за играта на жмичка, карането на колело, тичането покрай пръскачките за трева – всичко това се превръща в приказка за децата, която родителите им разказват. Но и разказите ще спрат малко по малко със следващите поколения.

Снимки от старите ленти

Ако попитате някое дете чувало ли е за фотоапарат, който прави снимките на лента, вероятно може и да не ви разбере. Днес всичко е дигитално, моментално, мигновено! Дори няма нужда да изваждате снимките си на хартия! Та те са толкова много! Възможностите на модерните технологии ни позволяват да правим хиляди кадри, да ги съхраняваме в миниатюрни чипове, да ги разглеждаме на огромните си монитори със супер високо качество. Завинаги си отиде тръпката от очакването на готовите снимки. Дали са се осветили? Дали успях да сложа лентата хубаво? Няма да забравя разочарованието си от безвъзвратно изгубените ученически моменти от едно пътуване. Едно неправилно щракване на лентата във фотоапарата и ... тези прекрасни моменти останаха някъде там в миналото. В спомените ми. Днес децата не се сблъскват с подобни трепети. Правиш десетки пози, кадри, ако не харесаш някой кадър, моментално го триеш, правиш друг, докато не ти хареса. Нашите деца никога няма да почувстват разочарованието, когато разберат, че на половината снимки са излезли със затворени очи.

Свързани статии

Шиене и кърпене

За съвременното поколение, в което се включват не само децата, уменията в шивашкото майсторство са толкова далечни, че дори и зашиването на откъснато копче е повод за посещение при шивач. Или просто си купуваме нови дрехи – старите вече и без това са влезли в графа „демоде“. Шиенето се смята за отживелица. Тези умения ще си останат завинаги един от талантите на нашите баби.

Използването на хартиени каталози

Едно време в библиотеките трябваше да търсим книгите в онези малки шкафчета, в които грижливо бяха подредени стотици хиляди листчета с номерата на заглавията. Днес е достатъчно с едно натискане на бутона да изберем „Търсене“ и любимата ни книга вече е доставена в електронен вариант на четящото ни джобно устройство! Дори не е нужно да напускаме дома си!

Енциклопедията

За нашето поколение правенето на проучване или някакво изследване беше свързано с многобройни часове, прекарани в библиотеката, мъкнейки тежките, статични, облепени с кожени корици енциклопедии. Беше невъзможно да се изнасят навън, а безкрайното копиране на страници беше същински кошмар. За днешното поколение е достатъчно да имат у себе си достатъчно мощно устройство, с което да открият и запаметят нужната им информация. Невероятно е, че въпреки това малчуганите се оплакват, когато имат задача да пишат проучване или доклад!

Готвенето

Майсторските рецепти на баба малко по малко остават в историята. Колко от вас могат да се похвалят с ръчно омесен хляб, баница с точени кори или пък традиционната бобена чорба? Можете ли да изброите всички подправки, които баба ви слага, за да постигне онзи страхотен аромат? Обзалагам се, че отговорът е не! Днес всичко е полуготово. Дори подправките са опаковани в готови смеси за съответното ястие. Не се налага да започвате от нулата – може само да пъхнете нещото, наречено „храна“ в микровълновата, и ето ви вечеря! Ресторантите за бързо хранене са на всеки ъгъл. Със забързаното ежедневие бъдещите поколения все по-рядко имат възможността да се насладят на домашно приготвената храна.

Ориентиране по карта

В днешно време е достатъчно да пуснете GPS-а си и просто следвате указанията. Безпроблемно стигате до желаното място без да се налага да разпъвате огромна карта и дълго да се взирате в малкия шрифт, докато откриете търсеното място. Тези удобства на технологиите започват да отнемат дори сладурския, типично детски въпрос: „Стигнахме ли вече?“.

Удивително е колко бързо се променя светът! Пред очите ни стават промени, които завинаги ще променят спомените и на нашите деца!

Коментирай
2 rate up comment 1 rate down comment
Татко ( преди 10 години )
Всичко описано децата и сега го правят. Нещо което нашите деца няма да разберат е каква е връзката между касетката с магнитна лента и молива ;-) такива неща...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
А някои хора си живеем в истинския живот и имаме всичко описано и децата ни го имат.Снобарщината и плиткоумието на статията поразяват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време