Семейство

Какво трябва да знаем за приготвянето на месо?

Обръщайте внимание на хигиената при приготвянето на месото

25.12.2013г. / 12 00ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Замисляли ли сте се какво месо купувате от магазина? Достатъчно безопасно ли е и следите ли етикетите? От особено значение е хигиената, която трябва да спазвате, когато обработвате месото. Последните изследвания сочат, че 97% от бактериите, които се съдържат в пилешкото месо, биха били изключително опасни за здравето, ако не се обръща внимание на хигиената.

Бактериите в месото са много устойчиви на антибиотици, което показва колко внимателни трябва да сте, когато го приготвяте, особено по отношение на термичната обработка и подготовката преди приготвянето му.

Още при купуването на месото от магазина се уверете, че е добре стегнато в найлонова или вакуумна опаковка. Опаковката не трябва да е с нарушена цялост в никакъв случай. Това поставя под въпрос годността на месото. Посочената на етикета годност автоматично става невалидна, когато в опаковката е навлязъл въздух, съответно и опасни микроорганизми от околната среда.

Всъщност етикетите за годност и тези, удостоверяващи качеството на производство, невинаги са абсолютно доказателство за безопасност. Затова трябва да се доверявате единствено на себе си и своята бдителност.

За да сте сигурни за здравето на вашето семейство е нужно да предприемете няколко практики, които да спазвате неотменно всеки път, когато приготвяте месо.

Поставяйте месото в мивката и го оставете за няколко минути под течащата вода. Добре е да го измивате с хладка вода.

Използвайте специална дъска само за месо. За предпочитане е да е направена от дървен материал. Доказано е, че дървените дъски, колкото и стари и напукани да са, задържат по-малко бактерии, в сравнение с всички други видове дъски. За да сте сигурни, че това е така, трябва особено старателно да измивате дъската след употреба. Винаги я оставяйте да изсъхва хубаво преди следващата употреба. Мократа дъска е изключително благоприятна среда за развитие на болестотворни микроорганизми.

Свързани статии

Избягвайте да миете дъските за рязане в миялна машина. По-добре е да ги измивате старателно на ръка. Така избягвате попадане на опасните устойчиви бактерии от суровото месо върху повърхността на машината и съответно върху съдовете за хранене.

Уверете се, че месото е добре сготвено. Не е препоръчително да консумирате месото алангле, освен ако не сте напълно убедени в качеството и безопасността му. Проучвания доказват, че месото не трябва да се готви на по-малко от 180 градуса. А за най-голяма сигурност е добре да се сдобиете с готварски термометър, с който да проверявате температурата на месото отвътре, преди да прецените дали е готово за сервиране.

Всичко, което трябва да направите, за да сте сигурни за безопасността и качеството на месото в името на здравето на вашето семейство, е да обръщате внимание на хигиената от взимането от магазина, през приготвянето, та чак до сервирането на вашата трапеза!

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Ефр. ( преди 10 години )
Добре сте го написали, но виждали ли сте някога месо? Кой ви каза, че месото има такъв цвят, като вашият на снимката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар