Семейство

16 неща, за които всеки родител трябва да намери време

Как да сплотите семейството си и да внесете разбирателство и хармония в дома

30.12.2013г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка:sxc.hu

Снимка:sxc.hu

Поемайте предизвикателства заедно с децата си. Кога за последно сте посмявали да се спуснете от най-високата водна пързалка на морето? Надскачайте границите заедно, това ще ви създаде чудесен спомен, а и ще засвидетелствате солидарността ви във всяка ситуация. Освен това е забавно!

Гушкайте децата си, прегръщайте ги винаги, когато ви се прииска и когато това е уместно. Всеки ден ще има задължения за вършене, почистване, помагане вкъщи, уроците, домашните, но никога няма достатъчно време за изразяване на любовта. Не го забравяйте!

Правете си пикници заедно. Няма нищо по-сплотяващо от хапване на вкусотийки сред природата със семейството! Грабнете едно одеяло, сложете лакомствата в кошницата и превърнете следобеда в незабравимо преживяване!

Търсете мидички заедно. Това е толкова любимо занимание на децата. Морето ви кара да се чувствате толкова малки, кара ви да се чувствате отново деца. Споделете скъпоценните съкровища с малчуганите – още един безценен спомен!

Малките деца си пожелават нещо винаги, когато видят падаща звезда, когато духнат глухарче или когато хвърлят монета във фонтана. Може би вече сте изгубили тази чиста детска надежда, че желанието ще се сбъдне? Бъдете позитивни! Участвайте в тези ритуали заедно с децата си. Пожелайте си нещо заедно!

Опитвайте нови неща заедно. Запишете се на екстремен спорт или отидете цялото семейство на къмпинг в гората през топлите месеци или в планината през зимата. Не забравяйте колко важен е примерът, който давате на децата си. С това вие им показвате колко важно е да се предприемат нови начинания и как трябва винаги да се развива личността.

Опечете нещо, направете любимите сладки заедно или пък изненадайте татко с вкусен кекс! Въвличането на децата в кухненската работа възпитава у тях не само уважение към храната и семейството, но им позволява да разберат колко внимателно трябва да е отношението им към насъщния. Един ден ще си спомняте уханието на онзи прекрасен кекс, който сте направили с толкова любов...

Четете книжки заедно. Подбирайте интересни, поучителни и увлекателни книги. Създайте възможност за развиване на въображението на вашите деца, разширяване на мирогледа им, слагайте акцент върху положителните аспекти. Прочитайте книгата по роли, променяйте гласа и интонацията си. Това ще направи изживяването още по-запомнящо се.

Свързани статии

Играйте заедно в снега. Той е толкова подходящ за семейни игри – можете да се пързаляте по него, можете да правите снежен човек или пък да скачате в него. Наслаждавайте се по детски заедно.

Кой казва, че въртележките са само за деца? Припомнете си детството! Повозете се на въртележките заедно с децата ви. Викайте и се забавлявайте. Това е удивителен начин хем вие да се върнете назад в годините и да се почувствате за малко като дете, хем детето ви да усети силната връзка с вас чрез неподправената емоция при едно такова чистосърдечно забавление.

Игрите си остават едно от най-сплотяващите занимания в едно семейство. Не се сърди човече, монополи, туистър, скрабъл – забавно и същевременно поучително! Просто чудесен начин да прекарате уикенда.

Каквото и да правите заедно, нека детето ви да знае, че вие сте неговите герои. Нека знае, че щом мама и татко са до него, може да покори целия свят!

Коментирай