Семейство

Изненадващи симптоми на стрес

Как да го разпознаете?

16.01.2014г. / 15 20ч.
Илияна Николова
Снимки:sxc.hu

Снимки:sxc.hu

Ежедневието е толкова натоварено за всички, че стресът сякаш се е превърнал в нещо нормално. Всички са стресирани, казваме си го непрекъснато, но никой не се замисля какво точно му причинява това неприятно за организма състояние. Ако всички намерим причината, която ни кара да се чувстваме изцедени, може би ще намерим и начин да я премахнем!

Ето някои неочаквани знаци, че сте под интензивен стрес:

Стомашни болки

Нервната система е свързана с абсолютно всички точки от вашето тяло. Така че, ако мозъкът ви е претоварен, това може да се отрази дори на стомаха и червата ви. В такива случаи особено полезни са храните, богати на фибри. Ако нещата са извън контрол е добре да посетите гастроентеролог.

Естествен лек срещу стреса, причинил запек, диария, гадене или повръщане са упражненията. Когато ви боли или ви е лошо едва ли ще ви се правят каквито и да са упражнения, но това наистина помага, заради отделянето на ендорфини.

Косопад

Ако се прояви по този начин, силният стрес предизвиква косопад обикновено около 5-6 месеца след стресиращото събитие. Имайте предвид, че падането на средно по 100 косъма на ден се приема за нормално. Стресът увеличава половите хормони, наречени андрогени, и това води до оредяване на косата. Няма храни или добавки, които да помогнат да възстановите косата си. Обикновено това става след прекратяване на съприкосновението със стресовия фактор или преодоляване на ситуацията.

Потрепвания на клепачите

Мускулните спазми обикновено се проявяват около едното око и продължават часове. Офталмолозите не са единодушни какъв точно е механизмът, по който се отключва това състояние и до каква степен е свързано със стреса, но не го отричат. Опитайте се да се отпуснете и да дишате дълбоко за няколко минути. Изкуствените сълзи също помагат в някои случаи.

Свързани статии

Акне

Също като косата, кожата е изключително чувствителна на стрес. И тъй като и акнето често се проявява при хора с високи нива на андрогени, и при стресови ситуации тяхното увеличение може да предизвика появата на акне. Обърнете се към дерматолога ви. Можете да използвате сапуни с неутрално pH за балансиране на мастната секреция, лосиони и почистващи препарати за туширане на акнетичната кожа.

Болки в гърба

Стресът повишава кръвното налягане, сърдечния пулс, а заедно с това и учестено съкращаване на мускулите. Ако стресът е хроничен това най-вероятно е довело до болките в гърба ви. Редуцирането на стресовите фактори в ежедневието е най-доброто, което можете да направите. Движете се повече – така хем намалявате болката в гръбнака, хем намалявате нивата на стреса.

Обриви

Стресът поставя имунната система в много неизгодно положение – обърква я, кара я да атакува понякога собствените си клетки. Появата на обриви говори за повредени защитни механизми. Ако психичното ви състояние е по-сериозно, това може да доведе до екземи по кожата, дерматит и други усложнения.

Коментирай