Семейство

1 февруари – Трифоновден

Честит празник!

01.02.2016г. / 07 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

На 1 февруари Българската православна църква почита паметта на Свети мъченик Трифон.

Светията се ражда около 225 година близо до гр. Апамия, в малоазийската област Фригия, Римската империя. Семейството му било силно вярващо в християнството. Трифон още от ранни детски години бил въведен в християнската религия и възпитаван в любов към Бога. Казват, че още от дете с помощта на молитва към Бога той вършел чудеса. На 17-годишна възраст Трифон бил доведен в Рим и помогнал за излекуването на императорската дъщеря Гордиана.

Мнозина повярвали в силата на Трифон, който бил щедро възнаграден от император Гордиан. След властването на император Гордиан III на власт в Рим дошъл император Деций Траян, който бил известен с гоненията си срещу християните. Голяма част от тях успели да се укрият, но не и Трифон. Той се отдал на пост, молитва и непрестанни грижи към нуждаещите се.

Когато Трифон бил заловен, новият император го приканил да се откаже от вярата си, но Трифон отказал. Преди да бъде убит, мъченикът бил подлаган на жестоки мъчения. Но и най-страшните мъки не сломили светеца. Минути преди да бъде обезглавен, склонил глава пред палача си, а Господ му взел душата преди мечът да го е докоснал. На този ден празнуват лозари, градинари, винари и кръчмари.

Според обичаите на празничната трапеза трябва да има празнична пита, кокошка, булгур или ориз и бъклици с вино. С бъклиците и храната, сложена в торби се отива на лозето, където мъжете се прекръстват и с помощта на специални лозарски ножици наречени косери се подрязва лозето, а с виното, което са донесли се полива лозето.

Този ритуал е известен още като „зарязване“ и от там празникът е познат и като Трифон Зарезан. На този ден се избира и цар на лозята, който бива окичен с венец от лозови клонки. Празникът преминава с много музика, пиене на вино и ядене на домашно приготвени гозби.

Имен ден празнуват Трифон, Трифонка, Лозан.

Коментирай