Повечето техники са за сурови яйца, изпразнени от съдържанието, като с игла се правят малки дупчици от острата и тъпата страна на яйцето и съдържанието се издухва! Преди това е най-добре да се избърше яйцето с кърпа натопена в оцет, за да се махнат нечистотиите.

1. техника: Боядисвам яйцето с акрилова (водоразтворима) боя в един основен тон и след това се рисуват върху него различни дребни повтарящи се детайли с различни бои. Един практичен съвет от мен, ако не ви се дават пари за акрилови бои, можете да смесите темперни бои с лепило тип C 200. Това ще направи боичките по-лъскави. След нарисуване, задължително се напръскват с лак. Ако искате да направите детайлите релефни, вместо да купувате скъпи релефни бои, може към сместа от темпер и лепило, да прибавите някаква евтина паста за зъби (бяла). Получава се гъста смес, която може да се нанася върху яйцето със хартиена фунийка – все едно украсявате торта с крем. Отворът трябва обаче да е многомалък, за да изглежда красиво.

2 техника: От стара опаковъчна хартия с красиви мотиви изрязвам тънки лентички и ги лепя последователно една до друга, докато облепя цялото яйце. Колкото е по-тънка хартията, толкова по-добре. Тук номерът е, да се измери точно дължината на яйцето и да се следва добре мотивът, за да изглежда добре. Още по-добре е да се използва така наречената салфеткова техника. От избраната трипластова салфетка се изрязва мотивът и след махане на двата излишни пласта, се залепва внимателно на намазаното с лепило яйце и отново се намазва много внимателно с лепило, като се стремим да не разкъсаме или разместим мотива. Яйцето трябва да е бяло или боядисано в много светъл цвят, за да изпъкне мотивът. Отново лакирваме (прилагам го винаги – издържат по-дълго и са по-здрави). Можете по същия начин да налепите разноцветни тънки вълнени конци, докато обвиете цялото яйце. Тук вече не лакирвате.

3 техника: Това е от чешките типични техники и съществува от много дълги години. Всъщност тук украсяването на яйца си е народен занаят и някои семейства си изкарват хляба по този начин.Прави се с чист пчелен восък и бои за яйца или природни бои – люспи от лук(жълта), червено цвекло(лилава), дъбови кори(червена) и т. н.

За тази техника са ви нужни: топлийка (със стъклена главичка), молив, на който от неподострената страна се забива карфицата. Освен това е нужно да поддържате восъка постоянно разтопен. Аз лично ползвам стара арома лампа, но на мястото в което се слага ароматичното масло, слагам желязна капачка или ламаринка (вдлъбната) и оставям восъкът да се топи там.

Взимате в ръка молива откъм страната на карфицата, топвате главичката във восъка и много бързо нанасяте чертички върху яйцето. Едно топване – една чертичка. То всъщност не е точно чертичка, а по-скоро нещо като разтеглена капка. По този начин се правят много красиви цветя и фигури. След това се потапя в горещата жълта боя, правят се още мотиви с восък, боядисва се в червена боя и т. н. до най-тъмната боя . След окончателното засъхване се разтопява восъкът внимателно и се втрива в яйцето.

Аз правя и по-лесен начин, като използвам восъчни пастели. Техниката на нанасяне е същата, но не е нужно да се боядисва яйцето в няколко бои. Просто се нанасят различни по цвят пастели – макс. 3 цвята. И на края, не се разтопяват, а само се напръскват с лак – също стават релефни :)

Тази техника е подходяща и за сварени яйца – боядисани в един основен цвят и изстинали. Разбира се, не се лакирват, а леко се обтриват с олио! Дано идеите да са ви харесали и да помогнат за разнообразяване дома ви по време на Великден :))

Боядисване на яйца за Великден – 7 мита от баба ми
Всичко за Великден на едно място