Семейство

Как математиката да бъде забавна?

Ролята на родителите е много важна

02.03.2014г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

В наши дни голяма част от децата още преди предучилищна възраст могат да разпознават цифрите, да броят и пишат. За това заслуга имат не само любопитните за знания деца и учители в детските градини, но и родителите. Когато ученето е представено по забавен начин, децата възприемат по-лесно материята, особено когато става въпрос за математиката. Как да направите точната наука забавна за малките?

Разпознаване на номера

Цифрите са навсякъде около нас, което прави математиката още по-забавна и лесна. Номерата на улиците са най-лесният вариант разхождайки се детето да ги запомни. Докато се движите по улиците, посочвайте номерата на къщите и нека след това детето да ги повтори, за да може по-лесно да ги запомни. Номерата на автомобилите също са чудесен начин за научаване на цифрите, както и на цветовете.

Научете го за последователността на цифрите

На лист хартия напишете числата от 1 до 10, но разбъркано в различните краища на листа. Нека детето с помощта на молив да започне да ги свързва последователно.

Докато се разхождате в парка или из природата, набелязвайте си някакви неща и ги бройте. Например колко дървета има на хълма или колко пейки има на алеята, колко човека седят на пейката и т. н.

Сравняването също е част от математиката

Измислете забавна игра, в която детето да трябва да посочи кое е по-високо и кое по-ниско, кое е по-голямо и кое по-малко ( например динята или ябълката, кой е по-висок, мама или тати и т. н.)

Свързани статии

В книжарниците се продават разнообразни помагала в помощ на родители, които искат да направят математиката забавна за децата си. Може да си закупите математически плочки в различни цветове с цифри или геометрични фигури. Да измислите задачи на детето, в които да трябва да ги групира по цвят, според фигурите или цифрите изписани на тях.

По този забавен начин увеличавате възможността на малките не само да научат цифрите и фигурите, но и цветовете. Детето ще се научи по-лесно да сортира, да брои. В случай, че някоя от игровите задачи го затруднява, помогнете му няколко пъти докато разбере смисъла на задачата. Така постепенно преминете към по-сложни задачи като събиране и изваждане.

Ако вашето дете вече има основни познания, обича компютрите и смятате, че няколко думи на английски език ще му бъдат от полза, може да посетите тези забавни сайтове за деца mathsisfun.com; sheppardsoftware.com, които представят математиката като забавна игра.

Коментирай