Семейство

Сексуалните зависимости и връзката им с психичните разстройства

Различните видове психични разстройства, един от симптомите на които е сексуалният глад

02.03.2014г. / 12 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Пристрастяването към секса може и да прозвучи като нещо забавно, но всъщност е вид психическо разстройство. Стремежът към постоянни интимни приключения се превръща в натрапчиво поведение и фикс идея при тези хора. Сексуалното пристрастяване може да е показателен симптом за някакво друго психично разстройство.

Ето кои психични разстройства имат връзка със сексуалното пристрастяване, което е една от многото им прояви:

Биполярно разстройство

Пациентите с биполярно разстройство или циклофрения, както е старото му медицинско название, са известни с това, че при тях се наблюдава цикличност в настроенията и поведението им – от маниакални до депресивни и обратно. Тези периоди се сменят през определен период от време. В маниакалната фаза пациентите са със силно повишени енергийни нива и силно приповдигнато настроение. В такива условия те се занимават с всякакви рискови дейности, включително безразборен и небезопасен секс.

Гранично личностово разстройство

Тези пациенти са податливи на емоционална нестабилност и импулсивно поведение. Експертите обобщават, че такива пациенти се характеризират с един общ кръг от зависимости, едната от които е именно зависимостта от секса.

Зависимо личностово разстройство

Това психично разстройство често се нарича от психолозите любовно пристрастяване. Тези любовни „наркомани“ използват секса като средство да се почувстват обичани и желани. Лесно могат да станат сексуално зависими като целият им живот и идентичност се основава на връзките.

Свързани статии

Пост-травматично стресово разстройство

Най-често се изявява при хора, преживели сексуално насилие в детска възраст. Такива хора са много склонни да повтарят сценария, който са преживели и да упражняват надмощия или да преследват. Изпълнени са с натрапчиви сексуални мисли като опит да поемат контрол върху детската си травма.

Разстройства в половата идентичност

Хората, страдащи от разстройство на половата идентичност обикновено са объркани за своята сексуалност и в крайна сметка се затрудняват да направят своя избор. За да се преборят с неориентираността си са склонни да се впускат в безразборни сексуални връзки в търсене на идентичността си.

Сексуални разстройства

Тук се имат предвид разстройства като педофилия, ексхибиционизъм, които са известни с това, че ярко проявяват черти на сексуална зависимост. Те са определени от закона като криминални, за разлика от останалите заради склонността към насилие над друг човек. При тези разстройства е характерна серийност на проявите и точно определен модел на поведение, присъщ за конкретната личност.

Ако имате връзка с човек, който проявява някои от тези симптоми, бъдете изключително внимателни! Може и да се окаже опасна игра!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
шизофреници ( преди 1 година )
Обществото има психически отклонения и изпада в двете крайности...Или стават прости домакини, които само чистят и готвят или са ***...Тези отклонения са предимно заради религията и шизофренията около дявола и господ...Едните се изживяват като ангели, а другите като демони...Сексът е необходимост и зрдаве и всеки трябва да може да си избира подходящ партньор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 3 rate down comment
nana ( преди 10 години )
tova za seksualen glad i razstroistvata si e jiva izmislica , haide vseki da tragne prez prosoto ei taka , za6toto e dale4 ot liubimia si maj ? V takav slu4ai 6te izleze 4e starite ni maiki, koito sa bili po tursko robstvo vsi4kite sa bili 6antavi , dokato majete im sa bili na gurbet ili ako sa bili vdovici, Taka e i sega , Ne moje da se kaje 4e ne si dobre , kogato ima6 li4ni 4uvstva kam liubim 4ovek i otkazva6 bezrazborni mimoletni vrazki samo za da sekaje 4e si imal realni kontakti , sme6no e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар