Семейство

Невинни навици, които се оказват по-вредни, отколкото мислим!

На пръв поглед незначителни, но всъщност опасни за здравето

17.03.2014г. / 10 53ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Всички имаме пороци и лоши навици. За вредите от тютюнопушенето и алкохола всички знаем. Но замисляли ли сте се какви други, на пръв поглед незначителни навици имаме в ежедневието си, които обаче се оказват доста вредни?

Ето кои са те!

Заспиване пред телевизора

Този навик съсипва вашия съществен сън. Блажената дрямка пред телевизора е любима на много хора, които ежедневно заспиват, гледайки нещо. Едно проучване, проведено през 2009 година в Университета в Пенсилвания констатира, че времето на хората, прекарано в гледане на телевизия преди лягане е ключов фактор за отключването на дефицит в съня, който води до различни психически разстройства като депресия и други видове разстройства.

Използване на четката за зъби и самобръсначката на партньора ви

Това е много лош навик. Вероятно си мислите, че щом сте интимни и така или иначе си разменяте целувки, употребата на една и съща четка за зъби и самобръсначка не е от значение. Това не е така. Болестотворните бактерии, които живеят в устната кухина и венците, виреят също и по четката за зъби и могат да се задържат там часове наред, някои дори дни.

Що се отнася до самобръсначките, ножчетата за бръснене на другия носят микроби, които се разпространяват чрез контакта с кожата и могат да доведат до инфекции, възпаление, дори абсцеси. Ако партньорът ви се е порязвал със самобръсначката, това е още по-голяма предпоставка за пренасяне на бактерии и заболявания.

Колко лошо е да пиете вода от бутилката, оставена с дни в колата ви?

Случвало ли ви се е да захвърлите бутилка с вода в колата си и да отпиете след време от нея? Ако „да“, то тогава трябва да знаете, че пластмасите са изключително вредни, особено след повторно нагряване. Те отделят канцерогенни вещества, които насищат течността вътре в бутилката. Повечето пластмаси съдържат в себе си изключително вредното съединение бисфенол А, което е силно канцерогенно, както и фталатите, налични в пластмасата.

Освен това, при отпиването от всяка бутилка течността се насища със слюнката на човека, който пие от бутилката, и прекаленото й престояване предизвиква усилен растеж на микроби в бутилката.

Свързани статии

Колко рисковано е да дадете на кучето си да ви оближе сладоледа?

Всички обичаме домашните си любимци, безспорно. Много хора позволяват на животните да ги ближат по лицето с най-голямо удоволствие, но близането на обща храна е крайно нехигиенично и недопустимо от здравна гледна точка.

В устата на кучетата има няколко вида бактерии, различни от човешките, които могат да причинят или да влошат силно наличните заболявания.

Колко лошо е да измиете косата си с душ гел за тяло в краен случай?

Измиващите средства неслучайно имат различни съставки. В душ геловете, предназначени именно за тяло има съставки, които в съприкосновение с водата могат да предизвикат отлагането на фин филм върху косъма ви, което действа увреждащо. Косата е много податлива и всмуква силно всякакви восъци и масла, които ако не са предназначени за нея, биха имали вредно действие върху косъма.

Коментирай