Семейство

Защо децата трябва да растат в компанията на домашен любимец

Домашните любимци успокояват малките

26.03.2014г. / 15 56ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Във всяко семейство децата се възпитават според разбиранията на родителите. Дали малките ще израснат добри хора, успешни личности, зависи до голяма степен от възпитанието, което получават. Домашният любимец, който често е част от семейството може много да помогне за доброто възпитание на децата. Ето как.

Учи ги на отговорност и дисциплина

Децата, които общуват от малки с домашен любимец се възпитават в отговорност и грижа за другите. Малките се учат, че животните зависят изцяло от техните грижи, за да се чувстват добре. В тези моменти разбират, че трябва да бъдат съпричастни и състрадателни.

Това, че от малки

се учат как да се грижат добре за друго живо същество в по-късен етап би им помогнало по-лесно да се грижат за себе си. Разбира се поемането на отговорността за домашния любимец расте с времето. Дотогава децата ще се нуждаят от подкрепата на семейството. 

Учи ги на самоувереност

Друга важна черта на характера, която малките изграждат е тяхната увереност. Нещо, което ще им трябва през целия живот. Когато детето се грижи за домашен любимец, то се чувства значимо, което неминуемо повишава неговото самочувствие и увереност в това, което прави.

Намаляват риска от развитието на алергии или астма

Редица изследвания са доказали, че децата, растящи с домашни любимци са в пъти по-малко податливи на развитието на алергии и астма.

Повишава физическата активност на децата

Домашният любимец се нуждае от физическа активност, а игрите са най-добрият вариант. Това от друга страна насърчава и децата да се забавляват и да се движат повече докато играят с кучето или котето.

Прави децата по-спокойни

Домашните любимци винаги създават едно усещане за спокойствие не само при възрастните, но и при децата. Подобно на възрастните, малките също се обръщат към домашния любимец, когато са болни или се чувстват тъжни.

Подобрява уменията за четене

Вероятно сте забелязали, че децата си говорят често не само с куклите и играчките, но и с домашните любимци. Покрай важните разговори на малките с животните, те често решават да прочетат любимата си приказка на новия си приятел в лицето на домашния любимец. Това от своя страна подобрява четенето.

Децата се учат на това, че действията предизвикват последствия

Да се научат на това, че действията предизвикват последствия означава, че детето ще разбере какво би се случило, ако не се полагат добри грижи за домашния любимец. Това също е стъпка, която прави децата по-отговорни.

В галерията ни може да разгледате няколко грабващи снимки, показващи приятелство между деца и животни.

Коментирай
33 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
33 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 10 години )
Така е, гледането на животно е само от полза за децата, но да не се прави така - като омръзне, да се хвърли на бабата да го гледа- От самото начало да знае детето, че вземе ли го си е негова отговорност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 10 години )
Аз съм пораснала с куче и мога да ви кажа, че всичко написано е вярно. Кучето освен, че ти дава безгранична любов и приятелство, те учи да си отговорен. Защото виждаш какво става ако забравиш да го нахраниш. Кученцето е гладни и нещастно и така следващият път внимаваш и не забравяш. Може и да е смешно, но това си е един вид репетиция за бъдещето когато ще се грижиш за дете. Разбира се грижата за дете е в пъти по-сложна, но вече имаш навици да се грижиш за някого и да поемаш отговорност. Така, че ако щете и в това отношение е хубаво да си имаш животинче. А в замяна получаваш най-искреното приятелство на света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33 rate up comment 0 rate down comment
Жана ( преди 10 години )
глупости! имам две деца и двете са от малки с куче и за здрави и не сме имали проблеми. когато спазвате отлична хигиена всичко е наред!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34 rate up comment 8 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Мисля, че е ужасно да се гледат на едно мясти деца и животни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар