Семейство

Знаци, че кучето ви боледува

Скимтене и липса на апетит

16.04.2014г. / 10 49ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Домашните любимци са тези, които ни радват всекидневно, дават ни утеха в трудни моменти и ни учат на много неща в живота. Тези от вас, които отглеждат куче знаят, че кучето е динамично животно. Освен от игри и разходки се нуждае от много грижи. Понякога не забелязваме това, което то иска да ни каже, особено когато има здравословен проблем. Ето няколко сигурни знаци, че кучето ви боледува.

Накуцване

Това е един от най-ясните симптоми, подсказващи, че с кучето нещо не е наред. При някои породи с напредването на възрастта се появява артрит, което води до изменение на крайниците и трудно ходене. Въпреки че понякога накуцването е само начин кучетата да привлекат вниманието към себе си за повече ласки и любов, не подминавайте този симптом.

Прекалено отделяне на слюнка

Всяко куче отделя слюнка особено след игра, хранене или пиене на вода. Но ако кучето ви има проблеми със стомаха, повишеното слюноотделяне ще ви подскаже за това. Често тези проблеми са съпроводени и с повръщане и диария.

Скимтене

Скимтенето без видима причина може да подсказва за някакво неразположение, което е налице при кучето ви. Опипайте телцето на кучето. Ако наистина го боли нещо, при докосването то ще реагира.

Раздразнителност и агресия

Често емоциите, които кучето изпитва се доближават до тези на човека. Когато ни боли ние сме по-нервни, същото е и при кучетата.

Твърде много сън

Ако кучето ви е енергично, но сте забелязали, че спи твърде много, няма желание за разходки и игри, значи определено не се чувства добре.

Липса на апетит

Не само когато хората боледуват им липсва апетит, така е и при животните. Ако кучето има рана в устата или проблеми със зъбите (най-често) то ще избягва да се храни.

Свързани статии

Близане

Освен на всички досега изброени симптоми, обърнете внимание дали кучето не ближе определено място повече, като лапа например. Ако лапичката му е наранена, то я ближе, защото се надява по тоя начин да намали дискомфорта.

Задъхано и учестено дишане

Понякога болката и неразположението са съпроводени с учестено дишане, задъханост и леко треперене. Обърнете внимание на тези симптоми, особено ако задъхаността не е след игра или разходка.

Снимки: photl.com

Коментирай