Семейство

Честит имен ден на Ирина, Ириней, Мирослава и Мирослав!

На 5 май отбелязваме паметта на Света мъченица Ирина

05.05.2018г. / 05 43ч.
Илияна Николова
Снимка: stitch.su

Снимка: stitch.su

На 5 май православната църква отбелязва паметта на Света мъченица Ирина.

Родното име на светицата било Пенелопа. Тя била дъщеря на знатни езичници от Мегадон. Баща й построил специално за нея чуден дворец, далеч от светския живот и развлеченията. Там младата знатна дъщеря се обучавала индивидуално с помощта на специални учители и възпитатели. Един от тях, обаче, бил християнинът Апелиан. Той учел младата девойка на добродетелите и ценностите на християнската вяра.

Когато Пенелопа пораснала и се превърнала в млада дама, баща й съобщил, че й е избрал съпруг, за когото да се омъжи. Младата девойка ужасено поискала от баща си време за размисъл, защото не била съгласна със съдбата, която той й предопределил. Обърнала се с молитвите си към Господ, от когото търсела съвет и знак.

Когато баща й научил, разгневил се много и заповядал дъщеря му да бъде прегазена от конски впряг! Но станало чудо и вярата спасила момичето! Молитвите й били чути и конете я заобиколили! Тогава изуменият баща повярвал в силата на християнската вяра и я приел, а след това и цялото им семейство!

Пенелопа приела християнското име Ирина и започнала да разпространява християнството сред останалите хора от града.

След време градът имал нов градоначалник, който разбрал за ученията на Ирина. Разярен, той изпратил да я доведат при него и започнал да я подлага на свирепи мъчения. Отново вярата дала сили на младата жена да устои на жестокостта. Но злият градоначалник измислял все нови и нови мъчения, с които да сломи духа й.

Народът, който все повече започвал да вярва, съзрял несправедливостта, въстанал срещу злия мъчител и го прогонил с камъни. Но мъките не спрели дотук. Властта била поета от сина на злодея, който продължил делото му. В краката на Ирина били забивани пирони, била бита и влачена из целия град в неописуеми мъки.

Тогава Ангел Божий се смилил над мъките й, слязъл от небето, погубил мъчителите, а нея освободил. Оттогава народът все по-силно започнал да почита девойката, а тя все по-страстно да разпространява вярата.

След време Ирина получила вест, че Бог е решил да я прибере при себе си. Тогава заедно с учителя си Апелиан отишла до една пещера в гората и наредила да я затрупат вътре.

Света Ирина починала в началото на II век в зората на християнството.

Честит имен ден на Ирина, Ирена, Иринка, Ириней, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо!

Коментирай