Семейство

Стартира турнето на „Забавното лятно четене“

Събитието премина с много музика и награди

26.05.2014г. / 15 00ч.
Михаела Лазарова
Стартира турнето на „Забавното лятно четене“

Днес, на 26 май, стартира турнето на „Забавното лятно четене“. Началото бе поставено в град Русе. Събитието бе открито от директора на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, госпожа Теодора Евтимова, както и от госпожа Мария Дуковска – главен редактор на сайта Az-deteto.bg.

Официален гост на „Забавното лятно четене“ беше г-жа Ирена Петрова, която е директор на Дирекция „Образование и култура“ при община Русе.

Тя приветства всички гости с няколко силни думи:

„Гордейте се, че сте българи. България и българите са дали светлина – четмо и писмо на всички славянски народи. Много се радваме, че Русе е най-четящият град в национален мащаб. Това е невероятна визитка и много градове биха искали да носят тази титла.“ – заяви г-жа Петрова.

На младите читатели бе представен и електронният читателски дневник на „Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg. Госпожа Катрин Иванова, която е част от екипа, показа как децата могат да се регистрират, да влязат в своя акаунт, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите по нейното съдържание.

Както всяка година, така и тази, събитието има своите посланици. За град Русе те са невероятната Дивна и Симеон Йорданов, участник в „България търси талант“, който изпълни танц с книга, тип поп-ин. Но с това посланиците за най-четящият град не свършват.

Посланици за град Русе бяха направени и двама от най-редовните читатели на детския отдел – Симона Младенова и Калоян Радославов.

На откриващото събитие награди получиха десетте най-четящи деца за 2013 г. като на първо място е Симона Младенова със 139 прочетени книги, на второ място Елинор Стефанова със 116 книги, а на трето – Елеонора Младенова с 97 книжки.

Трите най-четени книги в детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“ – Русе са „Матилда“ на Роалд Дал, „Старогръцки легенди и митове“ и разкази на Йордан Йовков.

Талантливата Ирина Атанасова от Музикалното училище изпълни Двугласна инвенция на Йохан Себастиан Бах и Соната 1 на Хайдн.

Уникална комбинация от различни произведения изпълниха и младата музикална група „Strangers“ в състав Оливер Юргас, Васкен Хадавян, Ерик Юргас, Димитър Димитров.

Те представиха шотландската народна песен „Старите приятели“, серенада на Йозеф Хайдн и английската народна песен „Зелените поля“ и за финал направиха интерпретация на Nothing Else Matters на Metallica с флейта.

Генерален спонсор на кампанията е „ЧЕЗ България“.

  • Институционални партньори: 
  • Столична библиотека 
  • Българска библиотечно-информационна асоциация 
  • Заедно в час 
  • Издателство „Ентусиаст“

Кампанията се провежда с подкрепата на UNICEF

Комуникационен партньор е CIVITAS

Медийни партньори: Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Az-jenata.bg, Teenproblem.net, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg, KIDS Programata, GreenWich, БНР, BTV, BTV Lady и BTV COMEDY.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )