Семейство

Най-вредните и абсурдни диети

Които никога, ама никога да не опитвате!

23.06.2014г. / 13 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много хора са готови на всякакви крайности, само и само да свалят излишните килограми по най-бързия начин. Чували сме за всякакви странни диетични режими, но някои от тях са не само вредни, а направо опасни.

Има диети, които никога не трябва да опитвате! Вижте защо!

Диета с плоски червеи

Ще започнем с една диета от края на 19 и началото на 20 век, за която се надяваме искрено да не се използва вече. По онези времена много нашумял е бил начинът на отслабване чрез поглъщане на тения.

Диетата е проста за обяснение – просто червеят расте в тялото на човека и се храни от неговите хранителни вещества. Така теглото се намалява, но и страдат цели органи и системи. Това не е диета, а болест!

В САЩ дори са се продавали хапчета, които способствали за растежа на плоските червеи в организма. След като се постигне желания ефект се пият други лекарства, с които да се убие тенията.

За щастие хапчетата за растеж на плоски червеи вече отдавна са забранени, но все още има хора, които незаконно употребяват този метод на отслабване.

Диета със супа

Този подход има няколко разновидности. Най-често версиите на диетата със супа са ядене само на зелева, зеленчукова или пилешка супа. Здравословно ли е – не, разбира се!

Хубаво е да се консумират супи и течни храни, но не изцяло. Течната храна трябва задължително да се редува с твърда. В противен случай се нарушава водно-солевия баланс на организма (особено ако супите са безсолни, за да не задържате течности). Това крие сериозни рискове за здравето.

Освен това възвръщаемостта на теглото е изключително висока.

Диета с бебешка храна

Малко хора са чували за тази диета, но тя е популярна, дори сред холивудските звезди. Гуинет Полтроу, Трейси Андерсън, Кейт Хъдсън и Джейк Гиленхал са само част от знаменитостите, които са изпробвали тази абсурдна диета!

Бебешката храна е с много ниско съдържание на калории, затова на някой му е хрумнало да яде по 13-14 бурканчета на ден от бебешкото пюре, като накрая за вечеря можете да си позволите „истинска храна“.

Досещате се защо тази диета е вредна за здравето – просто хранителните вещества от бебешката храна не са достатъчни за възрастен човек. Така внасяте стрес в органите и системите на организма, което провокира работата му на съвсем други обороти. Това потенциално увеличава рисковете за поява на някои опасни състояния и заболявания.

Свързани статии

Диета с бисквити

Във всяка диета трябва да има поне малка възможност за десерт, съгласни сме! Но ако цялата диета е съставена от десерти? Някои хора смятат, че ако залагат на един и същ хранителен продукт, това неминуемо ще им помогне да отслабнат, изключвайки всички останали хранителни вещества.

Има известен смисъл в това схващане, но изключването на важните протеини, фибри и мазнини сериозно може да увреди здравето. Тази диета внася в организма изключително голямо количество въглехидрати, което я прави потенциално опасна за здравето.

Диетата „Пролин“

Може би малцина са чували за тази диета, но така или иначе се надяваме никой да не я използва за отслабване. Създадена е през 1970 година от лекар на име Роджър Лин, който твърдял, че пълното гладуване е полезно, ако се приема единствено питие, съдържащо 400 калории на ден.

Това питие се приготвяло от всякакви отпадъци от кланиците, като рога, сухожилия, дреболии и всякакви субпродукти, смлени под формата на нещо като шейк. Лин твърдял, че в тези 400-калорийни напитки се съдържало всичко необходимо за дневния прием на човек.

В крайна сметка диетата „Пролин“ се свързва със сърдечни инфаркти, мозъчни инсулти и редица други здравословни проблеми.

Диетата Кимкинс

Тази диета е представяна в много източници, включително списания за здраве в САЩ като здравословна и ефективна, повече дори от стомашния байпас. В последствие се оказва, че създателят й Хейди Диас е измамник, който е преследван от закона в няколко щата.

Диетата представлявала прост прием на 800 калории на ден + слабителни медикаменти, създадени от въпросния „лекар“. Комбинацията е опасна, особено що се отнася до съмнителни лекарства, предизвикващи редица здравословни проблеми на фона на почти кучия глад.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )