Семейство

Средства за справяне с безсънието

Вдишвайте успокояващ аромат

26.07.2014г. / 12 22ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Добрият сън през нощта е от съществено значение за здравето на организма и психиката. Важно е сънят да е непрекъснат, но е от значение и да заспивате спокойни и релаксирани.

Ако и най-малките шумове ви карат да се будите през нощта, какво можете да направите, за да подобрите съня си?

Добавете „бели шумове“

Приятните така наречени „бели шумове“ са идеален начин да направите съня си по-спокоен и дълбок. Те помагат да блокирате останалите шумове, които ви карат да се будите. Всякакви шумове от улицата, пътно-ремонтни дейности, клаксони, дори хъркането на мъжа ви ще останат незабележими, ако добавите например шум от водопад, щурци или океански вълни.

Можете да си ги пускате и преди сън, за по-пълно успокояване на нервната система преди лягане.

Пуснете си лека музика

Ако музиката не ви пречи като фон за спане, можете да си пуснете изключително тихо радиото или уредбата. Съвременната техника има таймер за изключване – възползвайте се от него. Пуснете музиката за определен период, колкото да заспите, а след това уредбата ще се изключи, за да не ви сепне посред нощ по време на леките фази на съня.

Използвайте тапи за уши

Тапите за уши са стар, но изпитан метод за справяне с безсънието. Най-подходящи са гумените, дунапреновите или силиконовите тапи, защото те приемат формата на ухото без да причиняват болка. Евтини са, а и лесни за употреба.

Ако светлината ви държи будни

Много хора биват смущавани от светлини по време на съня си. Не само домашното осветление, но и уличното е в състояние да помрачи съня им, както и всякакви светещи диоди у дома, например на телевизора или някой друг уред.

Ограничете светлината през нощта. Изключете всичко, което ви дразни и по някакъв начин попада в зоната на очите. Друг ефикасен метод е да се опитате да свикнете да спите на съвсем лека светлина. Това е упражнение, което ще ви помогне с времето да спрете да обръщате внимание на светлинните дразнители.

Запомнете – светлината трябва да е изключително слаба и незабележима.

Покрийте очите си

Ако светлината ви дразни непоносимо много или пък работите на смени и спите през деня, опитайте превръзка за очи. Тя е плътна, с черен цвят и не пропуска светлина.

Свързани статии

Ако не можете да се отпуснете какво може да ви помогне преди съня?

Слушайте приятна музика

Музиката като фон е много ефективна в подобряването на съня. Доказано е, че релаксиращата музика е добро средство за отпускане на нервната система и освобождаване от стреса, които пречат на здравия сън. Слушайте музика в продължение на поне 45 минути преди сън всяка вечер.

Опитайте топли напитки

Чай от лайка, мента или топло мляко с канела са добри методи за отпускане. Някои чайове имат дори леко приспивателни ефекти. Топлото мляко пък освобождава триптофан, невротрансмитер, който опосредства секрецията на серотонин. Така тялото ви се релаксира и подготвя за сън.

Вдишвайте успокояващ аромат

Поставете на нощното си шкафче или някъде в спалнята свежи лавандулови цветове. Лавандулата е много ефективна в приспиването на тялото и мозъка. Ароматът и е наситен, но не натрапчив и има отпускащи свойства.

Всичко, което ви трябва пред сън е топла вана и чудесен лавандулов аромат. За много тежки случаи на безсъние капнете няколко капки лавандулово масло върху възглавницата.

Коментирай