Семейство

Уроци, които да научим от бабите си

За да бъдем по-здрави и щастливи!

15.07.2014г. / 15 32ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много от младите хора пренебрегват миналото и по-специално уроците, които то може да им даде. Миналото може да ни даде много добри уроци за това как да живеем по-здравословно и простичко, за да сме здрави и щастливи.

А от кого да научим тези уроци, ако не от бабите си?! Някои с подигравка гледат на „бабешката ера“, завинаги отминала и заменена с ерата на технологиите и удобствата. Но оказва се, че тази ера ни прави все по-болни, нещастни и отиващи си от този свят без време.

Кои са най-важните уроци, които можем да научим от бабите си? Ще ви представим най-любимите бабешки навици, които са изключително ценни и никога не трябва да бъдат загубвани, защото ще ви накарат да се чувствате по-добре!

1. Отидете на разходка!

Градските жители са привлечени от удобствата на града, обикалянето по магазините и моловете, заседяването по ресторанти и кафенета. А нашите баби традиционно си правят разходка преди обяд или след вечеря поне за 40 минути. Ако трябва посядат на някоя пейка, но винаги избират парка! Нещо, което ние сме склонни да позагърбим.

2. Сгответе чудно ястие от нищо!

Невероятно е, но всички жени от старото поколение са удивителни домакини! Могат да направят чудна манджа без рецепта, само с продуктите от хладилника, а дори няма да забележите, защото ще се получи страхотно вкусно! Истински магьосници!

3. Отглеждайте градина!

Няма нищо по-успокояващо от това да си засадите красиви цветя, някое друго коренче с домати и чушки, от които да си правите свежа домашна салата през лятото. Овощните дървета не са трудни за отглеждане, а пък носят чудесни дарове през есента. Изобщо – простичкият живот носи не само спокойствие, но и здраве.

4. Не яжте фалшиви храни!

Ако сте забелязали, възрастните хора нямат почти никакъв афинитет към чипсове, шоколади, дюнери, бургери и всякакви подобни залъгалки, с които ние сме свикнали да се тъпчем всеки ден! Нашите баби залагат на истинските продукти по простата причина, че са свикнали само с тях.

5. Пишете писма.

Не имейли, а писма! Има нещо супер романтично в това да напишеш на някого в хартиен вид посланието или честитката си! Пращайте картички от местата, които посещавате, вместо да се тагвате от социалните мрежи! Това носи някак силно романтичен заряд и удовлетворение.

Свързани статии

6. Използвайте природни средства.

Възползвайте се от методите на майката природа, както бабите ни едно време. Вместо синтетичните химикали, можете да използвате един куп естествени средства, които са не по-малко ефективни както за здравето, така и за дома.

7. Използвайте нещата си, докато не се скапят съвсем.

Знаем, че характерна черта на бабите е да използват принадлежностите си, докато не станат негодни за употреба. Това е не само природосъобразен начин за употреба от гледна точка на околната среда, но и спестовен! Помислете върху това преди да се поддадете на поредната прищявка за нова вещ!

8. Почистете дома си с неща, които стават за ядене!

Мъдрите баби не са почитателки на токсичните препарати за чистене, които днес заливат магазините и домакинствата. Те предпочитат да използват продукти от бита и кухнята.

Коментирай