Семейство

Изключително странни хранителни фобии

Кой може да се страхува от зеленчуци?!

16.07.2014г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват какви ли не фобии, някои странни, други неоправдани. Но така или иначе хората страдат от различни страхове. Чували сме за много необичайни фобии, но за фобия от храна сме почти сигурни, че мнозина не са и предполагали, че съществува! И то не една – в зависимост от хранителния продукт има няколко вида фобии, с които ще ви запознаем.

Алектофобия – страх от пилета

Поради страха от живи птици и всякакви пърхащи пернати, хората страдащи от алектофобия не могат да консумират птиче месо. Ужасът от пернатото ги преследва, дори след като то е прилежно сготвено с чуден аромат. Жалко.

Карнофобия – страх от месо

Не си мислете, че вегетарианците и веганите спадат към тази група. Причините за възникване на тази фобия са разнородни и индивидуални. Карнофобите не могат нито да гледат трупно месо, нито да го ядат.

Свързани статии

Ихтиофобия – страх от риби

Някои хора вероятно имат своите основателни причини да се страхуват от акули и всякакви хищни риби, като пирани, например. Но хората, страдащи от ихтиофобия се страхуват от всякакви риби, не могат да ги съзерцават, камо ли да се хранят с тях!

Остраконофобия – страх от скариди

Страдащите от тази странна и рядко срещана фобия нито консумират скариди, нито устояват на гледката им. Трябва да признаем, че и за нас е неприятна, въпреки че не страдаме от този страх.

Микофобия – страх от гъби

Хората, които имат силни опасения спрямо гъбите и по-специално потенциалната им отрова, изпадат в истерични кризи при вида на гъба в ястието си. Не само че мислят, че могат да се отровят, но и мисълта, че гъбите са расли в земята и се мият трудно ги влудява. Тези хора не консумират никакви ястия, които са били в съприкосновение с гъби.

Ацерофобия – страх от киселинни храни

Хората, които имат ацерофобия, се страхуват от това езикът им да не почувства острия и щиплив вкус, който киселите храни имат, например лимоните. Те избягват всякакви цитрусови плодове, кисели подправки като оцет.

Алиумфобия – страх от чесън

Необяснимо – чесънът е толкова хубава подправка! Прави всяко ястие апетитно и вкусно, но за съжаление има хора, които го мразят. Уви.

Лаханофобия – страх от зеленчуци

И това ако не е странна фобия! Как е възможно?! Всъщност, повечето деца мразят зеленчуци и ги ядат насила. Това е общ феномен сред децата, но обикновено отшумява с възрастта. Но при лаханофобите този страх се превръща в ужас. Те не просто не обичат зеленчуци – те не могат да понасят вида, миризмата и вкуса им.

Фобията е подобна на тази с гъбите, тъй като зеленчуците са расли в земята или в съприкосновение с нея и са потенциално мръсни или отровни. Това спира хората, които страдат от тази фобия да ги консумират.

Коментирай