Семейство

Днес е Илинден – денят на Свети Илия Гръмовержеца!

Честит имен ден на Илия, Илиян и Илияна

20.07.2014г. / 07 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Wikimedia Commons

Снимка: Wikimedia Commons

Днес Православната църква почита Свети пророк Илия. На 20 юли по нов стил се отбелязват и годишнините от Илинденско-Преображенското въстание в България.

Имен ден днес празнуват Илия, Илияна, Илиян, Илин, Илина, Илко, Илка, Лина, Илонка, Искра.

Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Свети Илия.

Според народните предания, ако на този ден гърми и трещи, орехите и лешниците ще бъдат кухи и изгнили. За да умилостивят светеца, наричан пророк Илия Гръмовержеца или повелителят на гръмотевиците, градушките и небесните стихии, хората не работели на този ден.

Легендата за Свети Илия съществува още от зората на християнството. Според нея той живял по времето на цар Ахав и царица Йезавел, които се кълнели на езическия бог Ваал. Разгневен от нежеланието им да последват и спазват заповедите на истинския Бог, Илия опитал да им покаже правилния път чрез заплаха от суша и глад, чрез чудеса и пламенни проповеди.

Той успял да просвети мнозина в правата вяра, но владетелите не успял. Огорчен от провала си той тръгнал заедно с ученика си да обикаля сред хората в далечни селища, за да проповядва своето учение. По пътя обаче бил застигнат от огнена колесница, която го възкачила на небето.

Юдеите вярвали, че Илия ще се върне отново някой ден преди идването на Месията. Ето защо, когато след много години се появил Йоан Предтеча, той често бил смятан за завърналия се от Небесното царство Илия.

Именно заради това Свети Илия се смята за един от двамата най-големи библейски пророци, заедно с Мойсей. Двамата са едни от най-ярките образи в Стария завет.

У нас на Илинден обикновено се коли голямо животно и се прави курбан, за да може светецът да се умилостиви и да заключи небесните стихии. Така хората вярвали, че ще запазят реколтата си.

Честит празник на всички празнуващи!

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати