Семейство

Защо присъствието на бащата е толкова важно

Любящи и отдадени бащи = Успешни деца

18.08.2014г. / 14 30ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

За да растат децата щастливи, обичани и успешни, те се нуждаят от здраво семейство, в което мама и татко са еднакво отдадени на тях.

Въпреки че през голяма част от времето малките са с мама, таткото има ключова роля, ето защо неговото активно присъствие е изключително важно. 

Любящи  и отдадени бащи = Успешни деца 

Влиянието на бащата върху развитието на детето започва от първите дни на раждането му. Според проучвания децата, чийто бащи са били по-отдадени на тяхното възпитание, проявявали са повече внимание и загриженост, са склонни да бъдат емоционално сигурни, уверени в трудни ситуации, в пъти по-любопитни от останалите деца.

Те имат по-висок коефициент на интелигентност в сравнение със своите връстници, които не са се радвали на вниманието на татковците си. На по-късен етап от живота си, ще се справят много по-добре с учебния процес и ситуациите на стрес. 

За съжаление пасивното поведение на бащите към децата, крие риск от поведенчески проблеми на подрастващите след години. За тях е малко вероятно да постигат успехи в училище и университета. 

Особено важно е, когато в семейството се отглежда момченце. Контактът с бащата прави момчетата по-малко импулсивни. Те са много по-самостоятелни, инициативни, имат самочувствие, поставят си по-високи цели за постигане, а също така създават дълготрайни и успешни бракове. 

Ежедневните дейности с таткото са важни

Учени от Brigham Young University установиха, че участието в ежедневните дейности на бащите, като вечеря,  гледане на филми и детски, игри на открито, излети, пътувания и т.н., дават баланс на растящите деца, който е много важен за тяхното по-нататъшно развитие.

Тези дейности не само сближават бащите с децата, но ги учат на успешна комуникация, дават им пример как един ден  да общуват с други хора и разбира се със своите деца. 

Свързани статии

Насърчават риска 

Докато майките са по-склонни да се притесняват за децата си и да ги поставят винаги в безопасност, бащите ги насърчават да поемат рискове. Това има и своята положителна страна, защото децата се учат да преодоляват пречки, страхове, да опитват нови неща. Всичко това един ден ще бъде в полза на вече порасналото дете по пътя към успеха. 

Дисциплина

Въпреки че майките са тези, които всекидневно налагат контрол над децата, бащите са по-склонни да проявят твърдост в налагането на дисциплина, когато майките не могат да овладеят определена ситуация. 

Коментирай
5 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )