Семейство

Абсурдни методи на лечение от миналото

Някои от тях се срещат и до днес

28.08.2014г. / 11 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Историята се е нагледала на какви ли не откачени медицински практики, които в началото са били смятани за полезни и правилни, докато не идва моментът, в който човечеството осъзнава, че са прекалено вредни и абсурдни. 

Вероятно ще дочакаме мига, в който завесата на ботокса ще се вдигне и ще бъде развенчано токсичното му за здравето влияние

И така, от зората на медицината до днес нещата доста са се променили. Ще ви запознаем с най-странните и вредни начини на лечение, които лекарите не само са смятали за правилни, но са и били напълно законни, някои от които до съвсем скоро. 

Никотинова клизма

През 17 и 18 век лекарите смятали, че чрез никотиновия дим могат да излекуват запек, както и да прочистят дебелото черво при нужда. В ректума се вкарвали специални ректални тръби, през които се навлизал никотиновия дим. 

Никотинът е активно вещество, което действа като стимулант за тялото. Този стимулант предизвиква секреция на адреналин от надбъбречните жлези. А това от своя страна действа разхлабително.

С огромните количества, в които никотиновият дим е бил използван, действието било не просто разхлабително, а било същинска клизма. Но през 1811 година лекарите разбрали, че никотинът има изключително вредно действие за сърцето, дихателния апарат и меките тъкани, след което прекратили употребата му. 

Живак

Живакът в миналото е използван като антисептик за лечение на кожни заболявания. Прибавян е в различни козметични продукти и средства за третиране на кожата. 

Сифилисът е бил доста разпространено заболяване в миналите векове. Ако сте били „късметлии“ да се родите преди 1928 година, когато пеницилинът бива открит, вероятно лекарят ви е щял да ви лекува с живак!

Той се е предписвал под формата на мехлем, хапче или отвара. Натрупването му в организма води до огромен набор от проблеми – постепенна загуба на зъби, спиране на работата на органите, парализиране на нервната система и в крайна сметка – смърт. 

Дори амалгамата се използваше до скоро за направа на зъбни пломби! 

Радиоактивна вода

Началото на 21 век ни донесе фурор и лудост по странни напитки като комбуча, а нашите предци са пиели... радиоактивна вода! 

Във времето около 1900 година радиоактивната вода е разглеждана като ефективно средство за лечение на психични заболявания. Това е така поради действието й спрямо клетъчната активност. 
Освен това лекарите тогава забелязват и положителното й въздействие при състояния като тежка диария и малария. 

Така радият започва да присъства не само във воден разтвор, но дори в шоколадови бонбони, пасти за зъби, анални свещички и други. 

Днес обаче знаем колко смъртоносен е радият и как въздейства той на тялото ни. 80% от неговото количество се филтрира от организма, като остават последствия и изменения в тъканите за цял живот, а останалите 20% се събират в костите, кръвта и меките тъкани. 

Способността му да стимулира клетъчната активност увеличава рисковете от развитие на рак неимоверно много, пише електронното издание HowStuffWorks.

Свързани статии

Пиявици и кръвопускане

Влиянието на пиявиците се използвало още преди 3000 години от древните египтяни. Те открили, че пиявицата може да помогне за облекчаването на ставни и мускулни болки. 

Слюнката на пиявицата съдържа антикоагуланти, които пречат на кръвта да се съсири. Свойствата на това меко казано ужасяващо същество са използвани до скоро, а в някои райони на света дори употребата им продължава до днес.

Кръвопускането е начин да се намали кръвното налягане, както и да се „излекуват“ инфекции на жлъчния мехур в миналото. Чрез контролирано изпускане на кръвта се освобождава натрупаната жлъчка в организма и се предотвратява отравянето на кръвта. 

Във Викторианска Англия в края на 18 и началото на 19 век, когато милиони пиявици биват въведени в експлоатация, кръвопускането започва да става редовна практика за разкрасяване, обичана от дамите. 

Днес кръвопускането съществува като метод за облекчаване на състояние, наречено хемохроматоза – заболяване, при което желязото се натрупва в кръвта и крие рискове от отравяне с тежкия метал.

Коментирай