Семейство

Как да развием здравословни навици по време на учене?

Това важи не само за децата

03.09.2014г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Ученето е нещо, без което не можем през целия си живот. Благодарение на него сме се развили дотук. В ранните детски години, а и след това по време на студентството много от нас са издевателствали над организма си по безброй безумни начини, признайте си!

От недоспиване и преумора организмът започва да издъхва. Ако не се обърне внимание на червените флагове, които той вдига, това може да коства сериозно увреждане на здравето.

Именно заради това е добре да се изградят здравословни начини за учене. Как да стане това?

Храна

Докато някои хора са склонни да преяждат, докато учат, други пък забравят за това, че трябва да сложат нещо в устата си и не ядат изобщо с часове, дори дни.

Опитайте се да добиете здравословни навици от самото начало. Правете си снек-паузи на всеки два часа, ако ученето е продължително. Избирайте непреработени и непакетирани храни. Хапнете плод или суров зеленчук, правете си салати или пък си намажете филия пълнозърнест хляб с малко риба тон в собствен сос.

Идеите са много, важното е да спазвате избягването на нездравословни храни. По време на интензивно учене много от хората изпитват силна нужда от употреба на кофеин, сладки храни и шоколадови изделия. Забравете ги!

Упражнения

Почивките на всеки час могат да бъдат запълнени със здравословни занимания. Тренировките са един подходящ и задължителен вариант, ако сте в период на интензивно учене или ако детето ви е в такъв.

Постарайте се да отделяте около 30-40 минути на ден за раздвижване. Можете да си направите почивка на обяд за около час, в който да се разходите или да отидете да поплувате. Това ще ви помогне да се съсредоточите по-добре.

Сън

Сънят е много важен за подобряване на мозъчната функция, както и паметта. Проучванията показват, че липсата на сън значително намалява способностите на паметта, нарушава функциите на отделните мозъчни дялове и възпрепятства способността на мозъка да оперира с новопостъпилата информация.

Свързани статии

Стрес

Продължителният стрес е вреден за нервната система, съответно за мозъка. Докато учите е добре да направите всичко възможно, за да избягвате стреса. Затова си направете график, който да следвате.

Добре е да не изоставате с ученето от определената от вас крайна цел. Изоставането от графика предизвиква повишаване нивата на стресови хормони и в крайна сметка резултатът е лош.

Ефективността значително се повишава, когато се състави подходящ график. Така и концентрацията се подобрява.

Разсейване

Когато човек трябва да учи насила, често се разсейва от много неща. Отвличането на вниманието е напълно нормално и типично. Можете да избегнете прекаленото разсейване като си правите почивки по няколко пъти на ден.

Почивките помагат за освежаване на паметта и за запомнянето на нова информация.

Коментирай