Семейство

Как да балансирате енергията в дома?

Техники за намаляване на стреса в семейството

11.09.2014г. / 14 28ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Работещи родители с малки деца, напрегнато ежедневие с много проблеми. Всички сме запознати с тази „красива картинка“ и стреса, който причинява. Стресът, както знаем, нанася големи щети на организма.

Но щетите не се отнасят само до здравето на тялото, те засягат и здравословното състояние на семейството. В напрегната среда не може да се отглеждат деца по правилния начин, не може да се обръща нужното внимание на партньора, от което в крайна сметка страдате и вие.

Кои анти-стрес тактики са ви нужни, за да преодолеете напрегнатата обстановка и да хармонизирате дома и семейството?

Разделяйте домакинската работа

За една хармонична двойка е много важно задълженията в дома да бъдат ясно разпределени. Ако имате деца, това е още по-важно, защото това разделение за тях има и възпитателен характер.

Изследванията показват, че двойките, които спазват тези практики имат по-ниски нива на стрес в дома и помежду си.

Намирайте време да сте заедно

Ежедневието е натоварено, често се усамотяваме, когато сме напрегнати, а не трябва. В тези моменти най-доброто лекарство са семейните занимания. Измислете си общи дейности, които да ви сплотяват. Тази методика разтоварва и откъсва от злободневието.

Някои двойки дори си измислят дейности, които нарочно да нямат нищо общо с ежедневните теми. До тях така или иначе ще се стигне в даден момент, затова е добре да се откъснете напълно за малко.

Свързани статии

Родителите, спазващи анти-стрес техники са модели за подражание, не приятелчета с децата

Много родители бъркат като смятат, че трябва да се държат с децата като равни, смятат специалисти. Когато родителите показват търпение, сдържаност и строгост, когато е необходимо, духът в семейството е много по-балансиран за разлика от противоположното родителско държание.

Целта на тази техника е да сближи децата и родителите колкото е необходимо, но без да размива границата на авторитета.

„Ниско стресираните майки“ правят вечеря от нищото

Вярвате или не, емоционално, енергийно и физически изтощените майки имат по-малко желание и въображение за приготвяне на вечеря.

Ако сте успели да овладеете техниките на релаксация и балансиране на дома, вие вероятно сте майка, която има енергия и желание за творби в кухнята. Това желание допълва общото антистрес настроение, което витае в семейните отношения.

Семействата с нисък коефициент на стрес гледат телевизия заедно

Семействата, които гледат телевизия по-често заедно имат общи интереси и са изградили механизми на толерантност към останалите. Много е важно, а е и показателно дали всички членове на семейството могат да проявят търпимост към интересите на останалите без това да внася смут и напрежение.

Изградете си ежедневни семейни ритуали

Дали този ритуал ще представлява обща закуска преди работа и училище или пък вечеря заедно с всички членове на семейството, зависи от вашия семеен ежедневен режим. Някои двойки избират да се разхождат час-два след работния ден в някой парк или градина заедно с децата.

Не е важна дейността сама по себе си, важно е да сте заедно и да правите нещо заедно.

Коментирай