Семейство

Кой е най-издръжливият вид коледно дръвче?

Как да направите правилния избор?

18.12.2014г. / 12 09ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Все повече наближава времето за избиране на коледно дръвче. Всяка година повечето хора изчакват до последно с купуването на дръвче с надеждата то да е по-прясно и свежо, ако го вземат няколко дни преди Коледа.

За съжаление обаче, това не е задължително. Обикновено дръвчетата се отрязват доста преди това. За да сте сигурни, че коледното ви дърво няма да започне да вехне още преди да е минала Коледа, вижте кой е начинът да изберете най-издръжливото дръвче.

У нас най-разпространените видове иглолистни дръвчета за коледна украса са елата и смърчът.

Ела


Елата е най-подходящото дърво откъм форма и обем, защото притежава добре изваяна конусовидна форма и за разлика от смърча има плоски и заострени иглички. Но те падат бързо, по-крехки са и се огъват лесно, което дори е предпоставка за по-лесното падане на играчките ви от елхата.

Така че, въпреки красотата и изяществото си, елата е по-неподходящият вид иглолистно дръвче, що се отнася до издръжливост.

Смърч


Смърчът от своя страна много наподобява формите на елхата, особено докато е още младо дръвче. Той е най-подходящият вид иглолистно дърво за Коледа и Нова година. Много е издръжлив и по-трудно повяхва и пожълтява.

Игличките на смърча остават свежи за поне 3 седмици, ако се грижите добре за него. Когато го купите е добре да подрежете малко основата на стъблото и да го подхранвате с прясна вода, докато дойде време да го поставите на кръстачката.

Конусовидният смърч е много подходящ за дългосрочно отглеждане, ако сте го купили в саксия. Той расте с години и може да бъде отглеждан в голяма кашпа на балкона или в двора. Само трябва да имате предвид, че така засаден, смърчът може да достигне до 5 м височина, което би могло да се окаже проблем в жилищна сграда.

Но докато достигне тази височина ще минат няколко години, така че за любителите на екологичната коледна украса, смърчът е най-добрият вариант.

Свързани статии

Как да отглеждате смърч в домашни условия?

Конусовидният смърч е много ценен от привържениците на живите коледни дръвчета, защото формата му е прекрасна, переста и гъста и украсата стои чудесно на него. Смърчът се поддържа най-добре в дълбока кашпа, която не трябва да е по-плитка от ¼ от височината на дръвчето.

Хубаво е да се погрижите за добрия дренаж на саксията, за да не загнива кореновата система на дървото. Периодичното подхранване е задължително. Добре е да се използва торфена смес. Поливайте добре, но без да прекалявате. Достатъчно е 2-3 пъти в седмицата.

Коментирай