Семейство

Днес е Света Анна!

Почитаме зачатието на пресвета Дева Мария

09.12.2023г. / 05 36ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

На днешната дата, 9 декември, Православната църква чества зачатието на Света Анна. Анна и нейният съпруг Йоаким дълго време нямали деца. Мъката им била голяма, а за това че нямали деца били много укорявани от хората.

Във времето, в което живели бездетството се считало за Божие наказание. Дълго се молели Бог да чуе молитвите им и да ги дари с дългоочакваната рожба. И чудото станало. С молитва дошла добрата вест за зачеването на тяхното дете, което ще бъде наречено Мария.

Пресвета Дева Мария била зачената по обещание на Бога и с плътско съединение в деветия ден на месец декември. Зачатието на Богородица било почетено с празненство в Иерусалимския храм. Църковното празнуване било благодарност към Бога, освободил ги от неплодството.

Църквата почита Света Анна и на 25 юли – денят на успението й, на 8 и 9 септември, когато празнуваме Рождеството на Пресвета Богородица и възпоменаваме нейните родители – св. Иоаким и Анна и на 9 декември.

На днешния ден се раздава жито и царевица. Бременните и младите жени не бива да работят, за да родят по-лесно. На празника се гадае и каква ще бъде годината. Ако в дома ви влезе добър и богат човек, такава ще бъде и годината ви. Ако първият влязъл е мъж, добитъкът ще ражда повече мъжки животни през новата година.

Момите също гадаят дали скоро ще се омъжат. В съд с вода с вишневи и ябълкови клонки, вечерта преди празника поставят няколко семена. Ако до Нова година семената покълнат или клонките дадат цвят и листа, ще се омъжат скоро.

Смята се че това е празник и на самодивите и магиите, затова според народните вярвания мъжете не бива да излизат от домовете си.

Имен ден празнуват Анна, Ана, Ани, Аника, Аница, Анче, Анита, Анелия, Анета, Анабел.

Честито на имениците!

Коментирай