Семейство

Как да се справите със злата свекърва по празниците?

Лоша свекърва – лошо настроение! Хитра снаха – спечелена война!

23.12.2014г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сезонът на празниците вече настъпи. Предстоят срещи с роднините ви по законна линия, тоест онези, с които сте се сдобили заедно със съпруга ви. Едно от най-големите страшилища за много булки е свекървата! Особено ако е зла.

По празниците ще е трудно да избегнете присъствието й, а ако не сте й любимка, няма да се отървете и от злобливите й подмятания и жестове. Как да оцелеете и да запазите доброто настроение през коледните и новогодишните празници?

Постелете червения килим

Ако организирате празничното събиране у вас, постарайте се да посрещнете свекървата подобаващо. Нека още от вратата се почувства в добронамерена обстановка, за да няма повод да започне със стандартните си злобливи упреци към вас, например за украсата, за подредбата на масата, гозбите и какво ли още не.

Излъскайте перфектно помещенията, в които ще я посрещнете

Чест повод за нападки от страна на недоброжелателните свекърви към младите снахи е чистотата. Обикновено в такива случаи можете да чуете подмятания за прахта, за ъгълчетата на гостната или спалнята.

Затова постарайте се да отстраните всякаква прах от мебелите и уредите, проветрете перфектно, поставете свежи цветя и я посрещнете със стиснати палци.

Сменете спалното бельо

Спалното бельо винаги прави впечатление на по-възрастните дами. Много от тях са свикнали не само да е идеално изпрано и колосано, но и изгладено. Уверете се, че сте сменили чаршафите, за да не предизвикате гнева на свекърва си, ако сте я поканили да нощува у вас.

Търсете съвет от нея

Обикновено свекървите обичат да раздават съветите и наставленията си, най-вече когато никой не ги търси от тях. Но какво да се прави – примирете се и й направете това удоволствие. Поне заради празничната обстановка.

Дайте й работа

Лесен начин да я обезоръжите е да й възложите да ви помогне с нещо в приготовленията. Така тя ще започне да се старае да се представи възможно най-добре и ще отмести фокуса си от вас.

Не се карайте за дреболии

Всичко, което може да бъде отминато, трябва да бъде отминато. Няма как иначе да запазите добрия тон и да не си развалите настроението. Дадете ли повод на злата си свекърва, тя ще направи всичко възможно, за да ви довърши до края на празника.

Подхождайте с добро

Много по-трудно е да ви нападне, ако я парирате с добро. Хищниците нападат, когато жертвата започне да бяга или да отвръща на удара. Коледа е все пак!

Свързани статии

Извикайте подкрепление

Ако съпругът ви е на ваша страна, тогава вие имате най-силното възможно подкрепление. Винаги го викайте в тежки ситуации. Самото му присъствие в помещението ще смекчи обстановката. Особено ако свекърва ви знае, че той е на ваша страна.

Внимавайте с алкохола

В никакъв случай не допускайте да прекалите с алкохола! Това ще бъде строго използвано срещу вас! Завинаги! Няма да се отървете от клеймото „алкохоличка“ до края на живота си!

Не си играйте на кой е по-виновен

Просто не се захващайте с тази „игра“. И двете ще изгубите, а най-вече на останалите членове от семейството ще им се развали настроението за празника.

Не обвинявайте съпруга си

Много често се случва точно това – младата двойка разваля отношенията си заради свекървата, тъщата или някой друг от противоположната фамилия и дори от собствената. Случаи много в историята.

Знаейки за тях, направете всичко възможно да не прехвърляте изнервеността от лошите отношения със свекървата върху отношенията със съпруга ви.

Коментирай