Семейство

Защо селективната памет ни е необходима?

Как да се отърсим от негативните мисли и спомени?

14.12.2014г. / 13 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Доказано е, че хората имат селективна памет. И слава Богу, че е така. Ако помнехме абсолютно всичко, през което минаваме в живота, мозъкът ни надали щеше да издържи и няколко години!

Учудващо е, но мозъкът складира по определени механизми ненужната информация. Някои факти се забравят, някои остават „забутани“ в дебрите на „картотеката“ под мозъчната кора. Не сме съвсем наясно още по какви параметри се случват тези процеси, но знаем едно – селективната памет е едно от най-полезните неща, които мозъкът владее!

За да си помогнете в отърсването от стреса, можете да задействате съзнателно механизмите на избирателната си памет. Така ще ви е по-лесно да отминавате излишната информация и да пропускате покрай ушите си нещата, които ви разстройват излишно.

Как да си помогнете чрез селективната памет?

Пропускайте покрай ушите си

Нека негативната информация, която ви вреди да преминава свободно през ушите ви. Вместо да се ядосвате, че бившият ви е изневерил, например, можете да намалите емоционалното въздействие на този огорчаващ факт, като се настроите, че скоро ще забравите тази постъпка и ще продължите напред.

Дали ще го направите със или без мъжа до себе си, решавате вие. Важно е да заличите неприятната случка от спомените си, за да не ви товари излишно.

Изговорете на глас лошото

Когато станем свидетели на някаква шокираща сцена или нещо негативно се запечати в главата ни, свързано с болка, преживян стрес, е добре да изказваме усещанията си на глас. Разказването на случката може и да е болезнено и трудно, но когато е споделена, тя се преодолява по-лесно.

Вдишвайте и издишвайте

Размишляването може да задълбочи проблема още повече. Често за да се опитаме да решим проблемите си, ние се вглъбяваме в размисли и мозъкът започва да се задъхва. Вместо това можете да опитате техниките за релакс от йогата.

Вдишвайте и издишвайте дълбоко, когато усетите напрежение. Според психолозите, тези техники наистина помагат на мозъка да се справи с лошите ситуации и да ги превърне в отдавна забравени спомени.

Свързани статии

Изключете от съзнанието всички паметни дати

Много хора се затормозяват с помненето на рождени дни на близки, приятели, с разни дати, свързани с ангажименти и насрочени събития. Изключете всичко това от съзнанието си през новата година.

Започнете начисто. Възползвайте се от възможностите, които модерните технологии дават. Запишете всичко в електронните си органайзери или мобилните си устройства и ги оставете те да ви подсещат. Освободете паметта си за нещо по-забавно и приятно!

Намалете темпото

Свалете на по-ниска скорост. В крайна сметка не бързате заникъде. Ще се справите със задачите си и без напрежение. Не се депресирайте, ако шефът ви ви пришпорва. Просто планирайте и организирайте задълженията си. Така ще имате повече свободно време за приятни емоции.

Коментирай
0 rate up comment 3 rate down comment
### ( преди 9 години )
pri men asociativnoto naddeliava i kogato se otvratia ot ne6to .....to e seriozno ...bih kazala neobratimo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време