Семейство

Честит имен ден на Даниел, Данаил и Даниела!

На този ден постещите могат да консумират риба

17.12.2023г. / 05 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

На днешната дата, 17 декември, Православната църква почита паметта на Св. пророк Даниил (Данаил). На този ден постещите могат да консумират риба, а също така се месят и празнични пити, за да бъде годината пълна.

Даниил произхождал от царски род и бил пророк, един от четиримата заедно с Исаия, Иеремия, Иезекиил. Бил добър човек, надарен с прекрасни душевни и телесни качества. Още като юноша Даниил бил отведен в плен във Вавилон. Своите дела и живот той описал в свещена книга.

Когато попаднали в плен на цар Навуходоносор той избрал измежду всички юдеи онези, които били най-умни, за да му служат. Те не само служели на царя, но били заобиколени от разкош. Царят правел всичко възможно да ги изкуши и да го накара да приемат езичеството.

Но четиримата младежи: Даниил, Исаия, Иеремия, Иезекиил, показали твърдост. Молели се на бога, хранели се само с хляб и плодове и отказвали царската храна. Младежите били надарени с голяма мъдрост. Веднъж царят сънувал сън, чието значение само Даниил успял да разгадае.

Тогава бил провъзгласен за началник на всички вавилонски мъдреци. Даниил доживял до дълбока старост и се удостоил с чудни откровения от Господа, които са записани в неговата пророческа книга.

Днес имен ден празнуват Даниел, Данаил, Даниела, Данко.

Честито на имениците!

Коментирай