Семейство

Вредните навици на малките

Гризането на ноктите

05.01.2015г. / 12 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Голяма част от навиците, които имаме като възрастни, са се проявили в ранните ни детски години. Всеки родител се стреми да възпита в детето си добри навици, но понякога сякаш не обръща внимание на някои от най-често срещаните навици при малките като:

Бъркането в носа

Почти всяко дете обича да поставя пръст в носа си. Чрез докосването децата изучават своето тяло. Но понякога това се превръща в навик, който може да доведе до разраняване на носната лигавица, възпаления и да навреди на здравето на детето.

В тези моменти възрастните плесват през ръката малките, карат им се, но това особено не помага. Най-добре е да предложите кърпичка на детето, за да се издуха. Обърнете внимание и на честотата на този навик, защото той може да подсказва и за алергична реакция.

Гризането на ноктите

Гризането на ноктите се проявява главно в моменти на безпокойство, скука или нервност. Може да забележите, че детето си гризе ноктите, докато гледа телевизия, пише домашна работа или докато е в компанията на непознати хора. Този навик може да се установи трайно напред в годините.

Гризането на ноктите също крие рискове за здравето на децата, тъй като те не съобразяват кога са с чисти или мити ръце, могат да разкървяват кожичките около ноктите и т. н.

Затова винаги поддържайте в изряден вид ноктите на детето. Има и специални гелове за нокти с горчив вкус, които със сигурност ще го откажат от този вреден навик.

Смучене на палеца

Докато детето е малко, смученето на палеца сякаш не изглежда толкова голям проблем. Но порасне ли, за родителите е все по-трудно да го откажат от този вреден навик. Смученето на палеца може да доведе до изкривяване на зъбите, понякога челюстта, както и от пренасяне на бактериални инфекции от ръцете към устата.

Ако детето ви вече е минало 4-годишна възраст и продължава да смуче палеца си, опитайте да поставяте на палците превръзки или постоянно му ангажирайте времето с игри и занимания, за да не се сеща да поставя пръст в устата си.

Докосване на гениталиите

Това отново е вид проучване на собственото им тяло и е често срещано при 3-4 годишните деца. За тях докосването на гениталиите е като докосването на косата, носа, ушите. Те не осъзнават как възрастните приемат тази тяхна стъпка.

Свързани статии

Затова е много важно да им се обясни защо не е редно да правят така без те да остават с впечатлението, че правят нещо лошо. В момент, в който видите, че си спуска ръката надолу, отбийте вниманието му. Ако тези моменти са чести, добре е да се консултирате с педиатър.

Игра с косата

Навик, който е често срещан при момиченцата. Въртенето на кичур коса и постоянното пипане на косата също могат да са признак на нервност. Често този навик е съпроводен и със смучене на палеца.

Ако момиченцето е с по-дълга коса, правете му прибрани прически, а за да изкорените навика с палеца просто не бива да скучае, а да има интересни и вълнуващи занимания.

Коментирай