Семейство

Опасни предмети в ежедневието, съдържащи токсични вещества

Можете ли да повярвате, че килимът може да съдържа вредни химикали?

04.01.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много продукти в нашия бит са токсични. Лошото обаче е, че трудно могат да бъдат изключени от живота ни. Но употребата им може поне да бъде ограничена с оглед запазване здравето на семейството и близките.

Повечето от тези химикали се отразяват зле най-вече на бебета, малки деца и възрастни хора. Лошото е, че отравянето с токсините в тези продукти е бавно и постоянно.

Химикалите са направили живота ни много по-лесен, но заслужава ли си да се ползваме с облагите им, ако това ни разболява?

Нафталин

В днешно време все по-малко хора използват нафталин в домовете си за запазване на дрехи и различни текстилни тъкани от вредата, която различни насекоми причиняват, най-вече молците.

В много репеленти срещу различни насекоми, включително и комари (такива репеленти се ползват и за директно нанасяне върху кожата) съдържат съставката парадихлоробензен, която доказано причинява рак при животните.

След продължително излагане на този канцероген червените кръвни клетки биват унищожени. Химикалът предизвиква гадене, повръщане, диария.

Продукти от пресована дървесина

В жилищното строителство след 70-те години навлиза изключително много този метод на дървообработване и направа на мебели. Всички дървени плоскости, направени от талашит, гипсофазер, ПДЧ съдържат обработени дървени частици, слепени чрез специални лепила и оформени в плоскости.

Лепкавите субстанции, с които се оформят тези плоскости често съдържат смоли, съдържащи карбамидформалдехид. Смята се, че формалдехидът в закрити помещения може да има изключително вредни въздействия върху човешкия организъм.

Симптоми, които могат да се появят са сълзене в очите, парене в гърлото и очите, затруднено дишане, астматични пристъпи. Доказано е, че този химикал предизвиква рак при животни.

Химикали в килимите

Надали много хора знаят, но в интериорните текстилни подови настилки като килимите, например, има много вредни химикали.

Лепилото и боите в килимите съдържат високо концентрирани химически вещества, чиито вредни емисии във въздуха в затвореното пространство могат да бъдат истински тихи отрови.

Химикалите в лазерните принтери

Вече в почти всеки дом има модерна техника. Лазерните принтери са удобство, без което не можем. За предпочитане е обаче да ползваме услугите на фирма за разпечатка вместо да държим такъв потенциално опасен уред.

Лазерните принтери отделят ултрафини частици, които причиняват здравословни проблеми. Не само лазерните принтери, но и мастиленоструйните отделят летливи органични съединения, озон и прахови частици, които се свързват със сърдечносъдови и белодробни заболявания.

Освежители за въздух и аерозоли

Ароматизаторите са страхотно изобретение, което присъства в много домове. То е необходимост, която спомага за по-лесното елиминиране на неприятните миризми.

Много от тези продукти съдържат етилен-етери, някои от които могат да реагират с озона във въздуха. Така се образуват отровни комбинации като азотния диоксид. Той е летливо съединение, което е между 2 и 5 пъти по-концентрирано, когато се намира в затворено помещение.

Свързани статии

Пластмасови бебешки бутилки

Много бебешки бутилки се правят от отровни поликарбонатни пластмаси. Те са най-често срещани на пазара. Тези пластмаси съдържат химикал, наречен бисфенол-А. При нагряване на бутилката, тя започва да излъчва този химикал, тоест оставянето на горещи течности в нея носи рискове за здравето.

Бисфенол-А се свързва с хормонални смущения, развитие на неврологични проблеми и проблеми в развитието при бебета и малки деца.

Такива химикали има и в бутилките за еднократна употреба, затова е добре да се избягват.

Вещества, забавящи горенето

Тези вещества се използват често при направата на матраци, телевизори, компютри, платки и много други различни уреди. Тези вещества са истински супергерои, що се отнася до забавянето на горенето при възникване на пожари.

Но тези химикали, наречени полибромдифенили, са много опасни за здравето. В много страни вече не се използват в промишлеността.

Изследванията сочат, че тези токсини предизвикват проблеми с броя на сперматозоидите, заболявания на щитовидната жлеза, а освен това са и канцерогенни.

Козметични фталати

Фталатите се намират из всичките ни продукти за красота и хигиена. Лаковете за коса, шампоаните, дезодорантите и дори гъбата за баня, с която търкате кожата си могат да съдържат фталати.

Това са химически сгъстители, които увеличават гъвкавостта, издръжливостта на различни козметични продукти.

Притеснителното е, че и те предизвикват хормонални проблеми, свързани с репродуктивната система. Понижават броя на сперматозоидите при момчета и предизвикват преждевременно развитие на гърдите при момичета.

Коментирай
Свободно време