Семейство

Апетитни диетични десерти

Как да засладим душата, без да качим килограми?

06.01.2015г. / 15 50ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

След празниците на повечето хора не им е до храна заради голямото празнично преяждане, но апетит за нещо сладко винаги има!

Излишни калории обаче не са нужни на никого, особено след толкова много погълнати през почивните дни. Вместо да затормозявате организма си с още сладкиши, вижте как можете да засладите душата с диетичен десерт.

Афогато


Състав: една малка чаша кисело мляко, 2 супени лъжици ликьор кафе (или по избор), малко еспресо, щипка индийско орехче.

Приготвяне: изсипете еспресото в ликьора с вкус на кафе. Смесете течността с киселото мляко, поръсете с индийското орехче и разбъркайте много добре, за да се смесят съставките. Насладете се на нискокалоричното, но вкусно десертче, наречено афогато.

Круши или смокини с мед и канела


Състав: 500 г круши или смокини, 500 мл десертно вино, 3 супени лъжици мед, 2 пръчици канела, есенция ванилия.

Приготвяне: леко затоплете смокините/крушите в сгорещено олио. Добавете канелата, меда и ванилията. Нека сместа се охлади, след което налейте виното и сервирайте. По желание можете да се поглезите още малко, гарнирайки с топка сладолед, но не повече.

Пресни шишчета с плодове


Вземете малка купа с различни плодове и 3-4 лъжици захар, нискомаслено мляко, кората от 1 лимон и свеж лимонов сок. Разбъркайте всичко това в купата. Подредете всички плодове на апетитни шишчета.

За противниците на захарта, макар че в рецептата е малко – можете да замените захарта изцяло с мед или да не подслаждате плодовете изобщо.

Карамелизирани банани


Обелете 2 средно големи банана. Нарежете ги на половини. Разтопете около половин супена лъжица нискомаслено масло в тиган на средна или ниска температура. Добавете 2 супени лъжици кафява захар.

След като захарта започне да се карамелизира сложете бананите в тигана. Запържете ги и добавете половин чаша портокалов сок или тъмен ром по избор. Добавете щипка канела и я запечете за 1 минута заедно с бананите. Сервирайте веднага.

Ябълков крамбъл

Свързани статии

Загрейте фурната на 250 градуса. В голяма купа смесете 3 големи чаши нарязани ябълки с 1 супена лъжица масло. Подредете получената смес в тава за печене, намазана с 1 супена лъжица зехтин.

Смесете отделно ¼ чаша брашно, 2 супени лъжици мед, 1 супена лъжица канела и 1/8 супена лъжица сол. Изсипете сместа към ябълките и печете в предварително загрята фурна за около 45 минути до златистокафяво.

Снимки: bsinthekitchen.com; pragmaticattic.wordpress.com; cookinginsens.wordpress.com; iamafoodblog.com; babble.com

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
=/= ( преди 9 години )